MOBIL

Din neste tablet kan kjøre Windows og Android

Intels nye prosessor kan gi deg tableter som kjører begge deler.

Marius ValleMarius ValleJournalist
12. apr. 2011 - 09:15

Intel Atom

Prosessorfamilie fra Intel, populær i netbook-PC-er.

Er en lavspenningsprosessor som benytter x86-arkitektur. Dette er arkitekturen som benyttes i både Windows-PC-er og Apple Mac.

Atom Z760 er en Atom-basert systembrikke som inkluderer grafikkmaskinvare, HDMI-grensesnitt, USB-grensesnitt og Intel HD Audio.

I går lanserte Intel sin nye prosessor Atom Z760, som tidligere har vært kjent under kodenavnet "Oak Trail". Denne er laget for bærbare enheter som tableter, og skal komme på markedet allerede neste måned.

Fujitsu og Lenovo er blant produsentene som tar i bruk Atom Z760 i disse dager. 

Systembrikke

Å kalle Atom Z760 for en prosessor er egentlig litt unøyaktig, da den er har mer enn bare en prosessor integrert. Det er i så måte en systembrikke (SoC), og har i likhet med for eksempel Tegra 2 og Snapdragon grafikkmaskinvare og mange andre grunnkomponenster om bord.

Z760 skal ha god ytelse på multimedia, og støtter videoopptak i full HD (1080p) og HDMI-utgang. Den skal ifølge Intel fungere bra til surfing, og ha lavt strømforbruk. Blant annet nevnes at den skal bruke lite strøm under avspilling av full HD-video.

Selve prosessoren er ifølge Intel 60 prosent mindre i størrelse enn tidligere Atom-prosessorer.

1,5 GHz

Atom Z760 har en hastighet på 1,5 GHz, og kan kjøre både Windows 7, MeeGo og Android. Dette åpner for at tablet-produsenter kan la deg velge om du skal kjøre en full Windows 7-installasjon eller for eksempel Android, eller hvilket operativsystem tableten skal leveres med. 

Intel har imidlertid overfor bloggen BGR.com sagt at de fleste Atom Z760-enhetene trolig vil kjøre Windows 7.

Neste generasjon på vei

I pressemeldingen forteller Intel også om neste generasjon av Atom-prosessoren, som har kodenavn "Cedar Trail". Denne får bedre grafikkytelse, støtte for Blu-ray 2.0, dedikert mediaprosessor, støtte for trådløs skjerm, og enda lavere strømforbruk.

Kilde: BGR.com, pressemelding

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.