NATURVITENSKAP

Din egen robot

Odd R. Valmot
1. nov. 2004 - 11:35

Da vil det japanske selskapet Fujitsu Frontech begynne å selge en kontorrobot som kan avlaste sine menneskelige skapere.

Siden alle slags hilse- og eskortetjenester står høyt på robotens repertoar, er den nok først og fremst tiltenkt hjemmemarkedet.

Her i Europa holder det med det vi får av menneskelige nikk og håndtrykk, men roboten kan også utføre nyttigere funksjoner som å frakte pakker og sikkerhetspatruljering om natten.

Roboten har åtte kameraer og kan se stereoskopisk. Synsevnen og et innebygd kart gjør at den lett kan bevege seg rundt og unngå hindringer. Den har innebygd logikk og kan bevege armene naturlig, gjenkjenne mennesker og rekke dem gjenstander.

Ved hjelp av mange mikrofoner kan den finne ut hvor lyd kommer fra og snu seg mot deg når du snakker til den. Du kan snakke til roboten som forstår enkle stemmebeskjeder. Talesyntese gjør at roboten har en naturlig og lettforståelig menneskelig stemme.

Selvfølgelig er en moderne robot også koblet til internett og har sin egen innebygde server. Den kan kontrolleres over nettet, og du kan be den utføre nettsøk for deg og få vist resultatet på den innebygde skjermen.

Den har også næringsvett: Når batteriene trenger påfyll, går den til ladestasjonen for litt elektron-fastfood.

Fujitsu holder nå på å utvikle ulike programmer for roboten til den skal lanseres. Amy Ishida som er kommunikasjonsansvarlig i Fujitsu Limited, sier til Teknisk Ukeblad at det er svært stor interesse rundt den nye robotplattformen. Utviklere ser for seg en lang rekke anvendelsesområder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.