KLIMA

Dikene holdt Gustav i sjakk

2. sep. 2008 - 09:52

Gustav ble aldri noen ny Katrina, slik som innbyggerne og myndighetene i New Orleans fryktet. Stormen var mindre og traff ikke byen med full styrke, melder AP.


– Ingen av dikene kollapset, og det har ikke vært noen alvorlige tilfeller av at vann har strømmet over dikene, sa major Tim Krugan i hovedkvarteret til det amerikanske ingeniørkorpset i New Orleans til NTB sent mandag kveld.

Orkanen ble nedgradert til kategori 1 og så til en tropisk storm etter å ha vært en kategori 2-orkan da den traff land mandag.

Uten strøm

Det betyr ikke at Louisiana kom uskadd fra orkanens herjinger. Tak blåste av, trær ble revet opp med roten, strømkabler ble slitt tvers av og en rekke veier ble oversvømt sør i delstaten.

I New Orleans sto vannet høyt i området Industrial Canal, der et nytt flomvern ikke vil stå ferdig før i 2011.

Om lag to millioner mennesker evakuerte kystområdene i Louisiana i frykt for at orkanene skulle bli like ødeleggende som Katrina i 2005, og mange ønsker å dra hjem så fort som mulig.

Louisiana-guvernør Bobby Jindal sier det imidlertid kan ta over to uker å få tilbake strømmen til om lag 800.000 innbyggere.

Press

Gustav presset flere tonn vann oppover i Mississippi og i kanalene i New Orleans og la stort press på de beskyttende dikene. Det ble meldt om oversvømmelser over diker og gjennom sprekker i demninger, men ingen store kollapser.

Krugan forteller at vannstanden så sank jevnt hele ettermiddagen.

– Dette er ikke over ennå, men vi har kontroll over situasjonen, og flomvernet fungerer som det skal, sier Krugan.

– Jeg vet ikke om alvorlige skader her i New Orleans. Trær har selvfølgelig blåst over ende, og det har vært bekymring for noen mindre demninger vi ikke har ansvar for, men systemet vårt har klart seg bra, sier Krugan på telefon fra New Orleans.

Ingen menneskeliv gikk tapt i New Orleans som følge av orkanen Gustavs herjinger, sier redningstjenesten i byen til AFP. På sin vei gjennom Karibia førte Gustav til 94 dødsfall.

Nytt uvær

Samtidig som orkanen Gustav herjet Louisiana, bygget det seg opp en ny orkan ved Bahamas.

Mandag kveld befant uværet seg like ved øya Mayaguana sørøst i Bahamas. Vindhastigheten ble målt til 36 meter i sekundet.

Uværet er ventet å bevege seg over sentrale og sørøstlige områder av Bahamas før det når fram til kysten av Florida og treffer South Carolina fredag. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.