Digitalknekk for filmen

  • ikt

Statistikken fra Fotorådet for de fire første månedene, viser klare tegn til nedgang i salget.

De første tegn til det analoge endelikt kom allerede for to år siden, men i fjor stoppet nedgangen.

Mer sommer og sol enn vanlig så ut til å gi en filmens indian summer.

Men nå er det altså ingen vei tilbake og vi kan skimte fremtidens fotoentusiaster sammen med LP-samlingen som fnyser av digitalbilder, CD-er og alle slags binære nymotens greier.

I årets første fire måneder utgjorde salget av digitale kameraer over 70 % av kameraene av totalmarkedet.

Økningen i digitalsalget i forhold til i fjor var på 81 %. Allikevel holder både 35 mm filmbaserte kompaktkameraer og speilreflekskameraer stand, mens salget av APS-systemet, som er det mest moderne den analoge teknologien har å by på, faller kraftig.

Den voldsomme økningen i digitalsalget gjør at det totale antall solgte kameraer er større enn noen gang i Norge - 20 % over fjoråret. Det ble solgt 75 000 kameraer i Norge i årets første tertial, i tillegg til 214 000 engangskameraer.

Kopiering av bilder på papir fra digitale filer øker naturlig nok voldsomt. Økningen i år vil bli på flere hundre prosent, men kan ikke kompensere for nedgangen i innleverte filmer.

Mange i bransjen tror at dette bare er en overgangsperiode, men det vil skriverprodusentene, som lager stadig bedre og billigere fotoskrivere jobbe hardt for at det ikke blir.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå