IKT

Digitalknekk for filmen

Statistikken fra Fotorådet for de fire første månedene, viser klare tegn til nedgang i salget.

De første tegn til det analoge endelikt kom allerede for to år siden, men i fjor stoppet nedgangen.

Mer sommer og sol enn vanlig så ut til å gi en filmens indian summer.

Men nå er det altså ingen vei tilbake og vi kan skimte fremtidens fotoentusiaster sammen med LP-samlingen som fnyser av digitalbilder, CD-er og alle slags binære nymotens greier.

I årets første fire måneder utgjorde salget av digitale kameraer over 70 % av kameraene av totalmarkedet.

Økningen i digitalsalget i forhold til i fjor var på 81 %. Allikevel holder både 35 mm filmbaserte kompaktkameraer og speilreflekskameraer stand, mens salget av APS-systemet, som er det mest moderne den analoge teknologien har å by på, faller kraftig.

Den voldsomme økningen i digitalsalget gjør at det totale antall solgte kameraer er større enn noen gang i Norge - 20 % over fjoråret. Det ble solgt 75 000 kameraer i Norge i årets første tertial, i tillegg til 214 000 engangskameraer.

Kopiering av bilder på papir fra digitale filer øker naturlig nok voldsomt. Økningen i år vil bli på flere hundre prosent, men kan ikke kompensere for nedgangen i innleverte filmer.

Mange i bransjen tror at dette bare er en overgangsperiode, men det vil skriverprodusentene, som lager stadig bedre og billigere fotoskrivere jobbe hardt for at det ikke blir.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.