IKT

Digital-TV på vei

5. apr. 2001 - 11:43

Selskapet ONdigital åpnet sine sendinger i Storbritannia 15. november 1998, og pr. 12.31.00 hadde de over en million abonnenter. Dette høres kanskje ikke så imponerende ut med omkring 30 millioner husstander i landet, men det er et høyere antall enn forventet etter ca. to års drift. Opptaksraten er faktisk høyere enn British Telecom og Vodafone hadde for sine GSM-tjenester etter to år.

Nøkkelen til Ondigitals suksess så langt har vært drivkraften fra det offentlige for å få digitale sendinger i gang. Blant annet står BBC fullt og helt bak satsingen, og de leverer tre nye kanaler gratis som en del av pakken. Det totale programtilbudet har vært konkurransedyktig i forhold til både satellitt og kabel. Teknologivalget har også gjort det overkommelig å gi eller låne vekk digitale mottakere gratis i forbindelse med tegning av abonnement. Dette er i motsetning til i USA, hvor prisen har vært en hindring. Fjernsyn for mottak av digital-TV koster der typisk 1500 til 2800 dollar.

Teknologi

Jordbundet digital-TV i Storbritannia bruker, i likhet med i Sverige, den europeiske DVB-T standarden for sendingene. DVB-T er også tenkt brukt i Norge. Signalene i DVB-T baserer seg på kodet ortogonal frekvensdelt multipleksing (COFDM), hvilket har vist seg som en robust løsning. Det er verd å merke seg at Sintef for noen år tilbake ledet an i prototyparbeidet for denne standarden. Sendingene foregår i UHF-båndet regulert for vanlig TV-kringkasting, men hver digital kanal bruker kun en sjettedel av spektrumet til en vanlig analog kanal. Dette betyr at folk generelt ikke trenger å sette opp nye antenner, men bare behøver å koble inn den digitale mottakeren mellom eksisterende antenne og fjernsynet.

ONdigital sender pr. i dag fra 81 sendere. De når ca. 90 prosent av befolkningen og tilbyr opptil 40 TV-kanaler. Man har allerede begynt å snakke om å slå av de analoge sendingene. Optimistene tror disse sendingene vil bli avsluttet mellom 2006 og 2010, mens mer konservative spådommer sier 2013. Dette er et viktig mål for optimal bruk av frekvensressursene.

Interaktive tjenester

Like spennende som programmene på digital-TV er de interaktive tjenestene som ONdigital plattformen muliggjør. ONmail og ONnet gir internettilgang med e-post og web-aksess. I tillegg tilbys online programguide, spill og lignende.

Kommunikasjonen med omverdenen er i dag via vanlig telefonlinje, men ADSL- versjoner er underveis. Brukergrensesnittet er et trådløst tastatur, og brukerne trenger naturligvis ikke å vente på Windows-oppstart for å komme på nettet. Internettilgang via ONdigital kan være en inngangsport til det digitale samfunn for hjem uten PC.

Interaktive plattformer for digital-TV kan også være mer effektive enn PC-er for e-handel rettet mot forbrukere. For det første er forbrukeren i en annen tilstand foran fjernsynet enn foran PC-en. For det andre kan forbrukeren gis et mer komplett tilbud med konvergens av medier.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.