INNSIKTIT

Digital-TV i startgropen

Finn Halvorsen
23. feb. 2006 - 09:30
Vis mer

NTV, som eies av NRK, TV2 og Telenor med en tredjedel hver, vil tilby morgendagens digitale fjernsyn til alle i Norge innen utgangen av 2009.

Forutsetningen er at konsesjonsbehandlingen ikke trekker ut i tid.

De har i så fall lagt opp til at det digitale bakkenettet lanseres i første region i fjerde kvartal i år eller tidlig i 2007.

Deretter vil det bli bygget ut i region for region med slokking av de analoge sendingene gjennomsnittlig seks måneder etter digital lansering.

Det er ikke endelig bestemt hvilken region som først får digitale bakkesendinger.95 prosent dekning

NTV vil bygge ut tre signalpakker som dekker av 95 prosent av landets husstander.

En av pakkene gir dekning også i satellittskyggene. En signalpakke vil ha plass til 7-10 kanaler.

Hele NTVs innholdstilbud vil være tilgjengelig for alle seerne innenfor basisdekningen. Utbyggingsplanen vil også gi vesentlig bedre dekning for NRK2 og samtidig gi dekning til over 70 prosent av landets fritidsboliger.Programtilbud

NTV vil tilby betalings-tv med 20-25 TV-kanaler. Tilbudet vil omfatte alle norskspråklige kanaler og de mest populære internasjonale kanalene.

Lokal-TV og en åpen kanal vil bli sikret plass og kapasitet på plattformen. NRKs allmennkanaler på TV og radio vil være gratis tilgjengelig for publikum bortsett fra kostnader til mottaksutstyr.

Etter slokking av de analoge sendingene vil det digitale bakkenettet kunne sende ca. 20 TV-kanaler til ved utbygging av ytterligere to signalpakker.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Brukerutstyr

Det digitale bakkenettet vil gi forbrukerne merverdi gjennom bedre bilde og lyd. Det vil også gi nye tjenester som for eksempel elektronisk programguide (EPG), supertekst-TV, spill og informasjonstjenester.

Gjennom bruk av åpne standarder og spesifikasjoner vil NTV også legge opp til at eksterne utviklere enkelt skal kunne lage nye og innovative tjenester.

For å sikre en god tilgjengelighet av digital-TV-bokser vil NTV knytte til seg et bredt og landsdekkende distribusjonsnettverk.

Det er også planen å etablere en kundestøttetjeneste som skal hjelper forbrukerne med overgangen til ny teknologi.HDTV

NTV har valgt MPEG-4 komprimeringsteknologi. Dette vil sikre forbrukerne tilgang på programmer sendt i høyoppløsnings-TV (HDTV) fra starten.

Det betyr riktignok at prisen til forbruker for boksene ved lansering vil være høyere enn for eldre MPEG-2-løsninger. Men prisen vil trolig falle til under 1500 kroner innen analogsendingene kuttes ut.

Det tas også sikte på mulighet for mobilt mottak av de digitale bakkesendingene, i alle fall i lavere hastigheter, for eksempel til ferger og kystnær trafikk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.