IKT

Digital sirup blir råskinn

MINNE: Rask hukommelse smører PC-en. Husk og sett kortene inn i riktige spor. Hva som er riktig, står i manualen til hovedkortet.
MINNE: Rask hukommelse smører PC-en. Husk og sett kortene inn i riktige spor. Hva som er riktig, står i manualen til hovedkortet.
Odd R. Valmot
23. des. 2003 - 10:17

Er PC-en din treg? Ønsker du deg et råskinn, men synes det er for kostbart? Da kan en ombygging være et alternativ. En PC består av mange deler, og ikke alle er med på å gjøre hverdagen din uutholdelig.

Selv om mange ville si at vår modell med 1 GHz Pentium III og 512 MB RAM burde holde lenge, var den ikke noe lyn lenger. Spesielt ved bildebehandling var ventetiden ergerlig lang. Tiden var moden for å utstyre PC-en med noen moderne komponenter. De fleste delene kjøpte vi på Komplett.no.

I vårt tilfellet var kabinett, kraftforsyning, grafikkort, diskettstasjon, DVD-spiller, DVD-brenner, tastatur og mus verdig et videre liv, mens resten skulle fornyes. En ny modell med samme spesifikasjon vill komme på mellom 16.000 og 17.000 kroner. Vi kom unna med rundt halvparten.

Bytte deler

For å få fart i sakene var prosessoren først på listen over dødsdømte komponenter. Vi valgte en ny fra AMD Athlon XP3200+ til 2985 kroner på grunn av best mulig pris/ytelsesforhold. Vi kunne spart godt over en tusenlapp ved å ta modellen under, som er nesten like rask, men litt gal skal man jo være i julestria. Dessuten har denne modellen støtte for 400 MHz minnebuss.

Når du bytter prosessor, må du nesten alltid bytte hovedkort. Vi valgte Asus A7N8X Deluxe til 996 kroner. Da fikk vi samtidig 6 USB2-porter, FireWire, innbygget 5.1 lyd og hele to nettverksporter, selv om en er mer enn nok. Kortet har også den raske minnebussen. Det bringer oss over på selve minnet. Her kan det lønne seg å satse på et anerkjent merke i stedet for laveste pris. Minneproblemer kan være gufne greier, og PC-en kan være vanskelig nok som det er om du ikke skal plages med feil ingen vet hvor kommer fra. Er du riktig uheldig, kan du få nedsatt ytelse i tillegg til problemer. Vi valgte derfor to 512 MB moduler av den superraske typen KVR400X64C25 fra Kingston 512 til ca tusenlappen hver. Det holder selvfølgelig med 512 MB, men så var det dette med jula da.

Selv om vår gamle 80GB disk fortsatt hadde 40 GB ledig, valgte vi å bytte til en ny 120 GB. Ikke på grunn av plassen, men fordi disk er så billig og nye modeller så mye raskere. Vi valgte en Seagate Barracuda med 8 MB bufferhukommelse og med serie ATA til skarve 956 kroner. Det siste gir ikke noe bedre ytelse, men du får en mye mindre kabel når du skal koble den til.

For å gjøre PC-en mer moderne puttet vi også inn en Datafab USB2 kortleser i fronten. Den leser de seks viktigste flashkortene og har en USB2 og FireWire-port i tillegg. Vi hadde en ekstra 3,5 tommers port over diskettstasjonen, men i de fleste tilfeller kan du kaste ut diskettstasjonen og installere en slik i stedet.

Installere

Når PC-en står der i all sin nye innvendige prakt, er du likevel ikke i mål. Nå skal programvaren på plass. Det første du må gjøre er å formatere disken. For oss var det litt vanskeligere enn ellers fordi Windows ikke hadde støtte for seriell ATA. Heldigvis fulgte det med en driver på CD-en til hovedkortet. Etter å ha overført den til en diskett, var vi i gang. Resten gikk uten problemer, og da var det bare et lass med programvare igjen.

Du verden så kjapp

Noe av det første vi gjorde var å teste ytelsen. På forhånd hadde vi kjørt testprogrammet som følger med Symantec SystemWorks Professional og utført en meget tung filteroperasjon i Photoshop, der et 100 MB bilde fikk en gaussian blur på 10 piksler.

Resultatene taler for seg selv. Ikke bare er tallene fenomenale, følelsen av at det går lynfort er så absolutt til stede. Julenissen kunne neppe klart det bedre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.