IKT

Digital myte

Hild Lamvik
17. apr. 2002 - 12:12

- Troen på at IKT og internett vil forandre hele samfunnets mobilitetsmønster er en illusjon, og vil forbli det. Nord-Trøndelag blir aldri like sentralt som New York. Ikke fordi teknologien ikke blir bedre, men fordi vi alltid vil innrette oss i fysiske miljø i tillegg til å operere på internett.

Undheim sa dette i et av hovedinnleggene på Norges forskningsråds konferanse for Skikt-programmet. Ifølge myten er det postmoderne mennesket uavhengig av tid og sted, mennesker, møter og kontorer. Dette bygger gjerne telekom-reklamen opp under. I Norge handler nomademyten i tillegg om distriktene: Bonden kan bli boende, fiskeren kan delta i EØS-samtaler midt under fisket og flere enn ett IKT-firma kan holde hus i Steinkjer.

Undheim peker på at forestillingene om de nomadiske arbeidsformene er svært overdrevne. Ikke engang de profesjonelle kunnskapsarbeiderne, inkludert de som jobber i teleselskaper og innovasjonsbransjen, bruker teknologien på en nomadisk måte. Det er fordi det er teknisk kronglete, ikke særlig effektivt og dysfunksjonelt i forhold til hvordan business foregår.

- Erkjennelsen av at "You can only shake hands when people are there", som de sier i Silicon Valley, er smertefull for IKT-bransjen, men ikke særlig overraskende. Alle har visst dette, bortsett fra politikerne. De har hoppet på IKT-visjonen, og tror at datamaskiner kan frelse samfunnet, flytte distriktene inn i diskusjonene, utdanne massene, og fjerne elitenes terror mot arbeiderklassen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.