IKT

Digital modellerleire

GRAFIKK: Med Cosmic Blobs lærer barn avansert bruk av 3D-grafikk og kan lage egne modeller de kan importere inn i andre programmer.ILL: COSMICBLOBS
GRAFIKK: Med Cosmic Blobs lærer barn avansert bruk av 3D-grafikk og kan lage egne modeller de kan importere inn i andre programmer.ILL: COSMICBLOBS

Barn fra syv til 14 år kan raskt skape 3D-figurer som er på høyde med dagens ledende datagenererte spille- og animasjonsfilmer.

Cosmic Blobs tøyer barnas fantasi ved å gi dem muligheten til å lage sine egne digitale 3D-figurer. Dette skal være det kraftigste grafikkprogrammet i 3D som noen gang er laget for barn.

Lærer bruk av 3D

Programmet er utviklet av Dassault Systèmes gruppe for nye produkter i Concord-filialen i delstaten Massachusetts, USA. Programvare fra Dassault brukes ellers for å konstruere luftfartøy, biler og en rekke forbrukerprodukter. Med Cosmic Blobs får de unge også anledning til å lære seg å konstruere i 3D.

En viktig forskjell mellom Cosmic Blobs og annen programvare for kreativt arbeid, er at den digitale leirklumpen, eller blobben, også har en tredje dimensjon. Det er som å modellere en gjenstand i plastilina i motsetning til bare å tegne den med blyant. Grensesnittet til den patentsøkte programvaren ligner på et fargerikt kjemilaboratorium.

I stedet for å lese menyer, bruker barna intuitivt 3D-prosesser som strekking, klemming og vridning. Blobben kan ha elegante linjer og hundrevis av mulige farger og teksturer. Barna kan animere blobbene sine, sende dem til venner med e-post eller importere dem inn i andre programmer.

Gjennombrudd

– Cosmic Blobs er et fantastisk gjennombrudd innen 3D-grafikk. Det gjør bruk av et nytt spekter av former og en fascinerende tallmagi som gir superglatte overflater, sier Scott Harris. Han har utviklet Cosmic Blobs og er en av grunnleggerne av SolidWorks Corporation.

Cosmic Blobs oppsto da Dassault Systèmes skulle utvikle en ny metafor for formbeskrivelse og mer anvendelige grensesnitt for produktutviklere. Programmet fungerer derfor også som inkubator for nye programvarekonsepter. Videreutviklingen vil sannsynligvis omfatte temaversjoner, delebibliotek, spesialeffekter og mye mer.

Nettsted

Det er opprettet et nettsted for det nye programmet ( www.cosmicblobs.com ). Her skal det legges ut medieinnhold, anvisninger, tips og aktiviteter slik at blobberne skal kunne lære mer om programmet, finne nye ting de kan prøve ut og kjøpe samt formidle sine kreative ideer og tanker til andre.

Cosmic Blobs er til salgs for 39,99 dollar. Det settes ikke veldig store krav til PC-en programmet skal kjøres på. Den må ha Windows 98SE eller senere operativsystem, Pentium 1.0 GHz-prosessor eller tilsvarende, 256 MB RAM og videokort for 3D-grafikk med 16 MB RAM eller mer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.