IKT

Digital kultur

9. nov. 2001 - 13:17

– Denne historien har klart seg gjennom utallige teknologiske endringer. Fra leirtavler via papyrus, pergament og bøker til skjerm. Den levende beretning vil klare seg også i fremtiden, fastslo professoren, forfatteren, debattanten og teknologientusiasten Bing foran 130–150 tilhørere i en fullsatt festsal i Håndverkeren.

Kulturteknologi

Plenumsmøtet i Den Polytekniske Forening (PF) var viet formidlings- og distribusjonsteknologiens utvikling, guidet av Jon Bing under temaet Visjon og fortelling er viktigere enn teknologi.

– Det er maktpåliggende å understreke at dagens informasjonsteknologi er en kulturteknologi. Den tar først og fremst sikte på å bearbeide kulturuttrykk som tekst, lyd og bilde eller en kombinasjon av disse – det vil si forekomster som kan uttrykkes ved binærtegn, mente Bing.

IT = kulturpolitikk

Komplikasjoner ved distribusjonssystem knyttet til varehandel over internett, gjør at e-handel først og fremst vil slå gjennom som kanal for utveksling av kulturuttrykk.

– Det er lenge hevdet at Content is King (innholdet er kongen). Men det er også klart at Content is Culture (innholdet er kultur). Å forstå IT handler om å forstå kulturpolitikk, sier Bing.

Det er en klar sammenheng mellom teknologi og fortelling. Denne kommer blant annet til uttrykk i oversikter over den tiden vi bruker på beretninger laget av tredjepersoner som ikke er til stede i situasjonen. For 150 år brukte vi tiden stort sett til å gjøre egne opplevelser og erfaringer, eller til å lytte til andre som delte sine opplevelser og erfaringer med oss. Liten tid ble brukt på tredjeparts beretninger, eksempelvis fortalt i en bok. I dag er bildet i ferd med å bli snudd tvert om.

– Skepsisen mange uttrykker til denne «se og høre, men ikke røre»-utviklingen og faren for at mennesket skal miste sin evne til å tenke selv, har mange historiske ekko, redegjorde Bing med henvisning til blant andre Ludvig Holberg.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.