OLJE OG GASS

Digert gassfunn gir store utfordringer

Ole K. Helgesen
21. mars 2007 - 07:42

Victoria-feltet ligger dypt, med høyt trykk og høy temperatur og det inneholder mye CO 2.

– Victoria er en veldig lovende, men vanskelig dame. Vi må bryte teknologiske grenser for å lykkes, sier Total-direktør i Norge, Patrice de Vivies. Han holdt et foredrag om feltet på Norskehavskonferansen forrige uke.Kjempefunn

Oljedirektoratet estimerer at Victoria inneholder rundt 118 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter, og er dermed det største gassfunnet på norsk sokkel som ikke er utbygd.

Men reservoaret ligger hele 5500 meter under havbunnen, med et trykk på nærmere 1000 bar og en temperatur på hele 200 grader.

Til sammenligning har Kristin, til nå det mest utfordrende feltet på norsk sokkel, trykk på 911 bar og temperatur på 175 grader.

– Trykket er ikke den største utfordringen. Temperaturen er verre. Det blir svært krevende å utvikle subseainstallasjoner og utstyr som tåler 200 grader. Det må også komme løsninger på gasstransport ettersom gassrørledningen fra Åsgard er full, sier de Vivies.Nytt rør til Kollsnes

Det diskuteres heftig mellom selskapene om transportløsninger. En løsning kan være å legge et nytt rør fra havet utenfor Halten-Nordland til Kollsnes i Hordaland.

Denne rørledningen kunne tatt gass fra Victoria, Onyx og Luva, samt noen mindre funn.

Ifølge Total-sjefen diskuteres det også hvor gassen bør transporteres videre. Total ser for seg at det bør gå til kontinentet fordi for det britiske markedet kan bli overforsynt med gass.

de Vivies sier at plan for utbygging og drift (PUD) kan leveres i 2011 og produksjonen starte i 2016. Men før en eventuell utbygging må det bores flere brønner for å bekrefte at gassen er på plass.

– Vi planlegger å bore to avgrensingsbrønner, den første i 2008. Resultatet av disse bestemmer kursen videre. For tiden diskuterer vi med partnerne i lisensen hvor på strukturen den neste brønnen vil bli boret. Vi har sikret oss en rigg, West E-drill fra Seadrill. Den kommer til Norge i løpet av første kvartal i 2008, sier de Vivies.Stor aktør - liten operatør

Total er det største utenlandske oljeselskapet i Norge, men selskapet opererer for tiden knapt noe selv, etter at produksjonen på Frigg-feltet ble stengt ned i 2004. Nå har selskapet ambisjoner om å øke innsatsen i Norge kraftig.

– Dette store funnet i Norskehavet gir oss muligheten til å bli en viktig operatør i Norge igjen, sier Total-sjefen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.