SAMFERDSEL

Dieselmonster vant

VANT: Audis R10 er den første dieseldrevne racerbilen som har vunnet det amerikanske prestisjeløpet Sebring, den danske føreren Tom Kristensen er den første i historien med fire seire på banen.
VANT: Audis R10 er den første dieseldrevne racerbilen som har vunnet det amerikanske prestisjeløpet Sebring, den danske føreren Tom Kristensen er den første i historien med fire seire på banen. Bilde: Audi
Stein Bekkevold
24. mars 2006 - 10:00

Monstret er utstyrt med en V12 TDI-motor på 5,5-liter. Den yter 480 kW/650 hk og har et dreiemoment på elleville 1100 Nm.

R10 er den første dieseldrevne raceren som sikter seg inn mot 24-timersløpet Le Mans.

Poenget er dels å vise hva en moderne bildieselmotor virkelig kan levere – Le Mans er kjent som torturbenk nummer en – og dels skryte av Audis dieselteknikk.

Selskapet hevder at erfaringene med R10 vil bli videreforedlet i Audis personbiler de neste årene.

Legende

DanskeTom Kristensen er fra før legendarisk med sju seire fra 24-timersløpet Le Mans.

Årets løp på Sebring ble gjennomført under temmelig ekstreme forhold både for førere og biler, med temperaturer på 30 grader i skyggen og en asfalttemperatur på 43 grader.

Arving

Audi R10 har tatt opp arven etter modellen R8 som totalt har stilt til start i 77 billøp og vunnet 61 av dem.

Fem ganger har R8 vunnet ekstremløpet Le Mans. Seieren på Sebring viser ifølge selskapetat de mener alvor med sin satsing på dieselteknologi.

På samme måte som TFSI-teknologien for bensininnsprøytning ble videreutviklet gjennom R8, er målet med R10 å ligge i front når det gjelder diesel. Og der er det trangt!

Les mer om: