KLIMA

Dieselavgift hindrer ikke kreft

DIESELAVGASS: Det finnes etterhvert mange bevis for at urenset avgass fra dieselmotorer er skadelig for lunger osv.. Nå er det vist at også de ørsmå partiklene som ikke fanges opp selv i partikkelfiltre, kan gi alvorlige lungeskader.
DIESELAVGASS: Det finnes etterhvert mange bevis for at urenset avgass fra dieselmotorer er skadelig for lunger osv.. Nå er det vist at også de ørsmå partiklene som ikke fanges opp selv i partikkelfiltre, kan gi alvorlige lungeskader. Bilde: EPA
Stein Bekkevold
8. okt. 2007 - 12:35

Økningene av avgiften på 20 øre er neppe nok til at folk lar dieselbilene stå.

Dermed går ikke utslippene av ultrafine partikler (UFP) ned. Slike partikler kan forårsake blant annet lungekreft.

Rammer lunger

Ingen partikkelfiltre fanger opp UFP. En dypstudie avslører at det medisinske problemet oppstår i de ørsmå lungeblærene, der oksygen fanges opp fra innåndet luft og går over i blodstrømmen.

I blærene – alveolene – finnes spesielle beskyttende celler som kalles alveol makrofager (AM). De sørger for beskyttelseseffekter som på medisinsk kalles fagocytose, fagosom transport og intracellulær transport (av fremmedpartikler).

Støv og sot

Egenskapene til AM er i viss grad avhengig av deres såkalte makrofage cytoskjelett. Dette påvirkes negativt (det svekkes) i nærvær bl.a. av ørsmå avgasspartikler fra dieseldrivstoff.

De påvirkes også av bystøv, sot, elementært karbon og av titandioksid.

Små studier

Partiklene som ble studert var fra 12 til 220 nm i diameter. Man kunne i studien fastslå UFP-forårsaket cellulær nekrose (celledød), apoptose (en prosess der celler begår selvmord, oftest programmert celledød/aldring) og påvirkning av selve AM-antallet i alveolene.

I sum betyr dette at den naturlige fjerningen av skadestoffer fra de ørsmå lungeblærene svekkes, med økt sannsynlighet for kreft som følge.

Ikke svar

EU studerer nå forholdet mellom dieselavgass og produksjonen av UFP. Norske myndigheter later ikke til å ha tatt problemet helt alvorlig. Nilu (Norsk institutt for luftforskning) svarer ikke på spørsmål i saken. Nilu er SFTs fagorgan vedrørende luftforurensninger

Kilde: Ultrafine Particles Cause Cytoskeletal Dysfunctions in Macrophages. M¿ller, W., Hofer, T., Siesenis, A., Karg, E., and Heyder. Journal of Toxicol. Appl. Pharmacol. 182, 197-207. 2002.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.