FAGARTIKLER

Diagnose av kabelisolasjon

Utskifting av en hel kabel medfører gravearbeider og store kostnader, mens reparasjon eller utskifting av seksjoner faller rimeligere ut. Ved en vellykket reparasjon må de svake kabelseksjonene og skjøtene finnes og skiftes.

Det kan gjøres ved å måle delutladninger i kabelen nede i bakken. Papir/olje-isolasjonen eldes ved lokale delutladninger i delamineringer og hulrom. Delutladninger er elektriske gnister som over tid ødelegger isolasjonen. Utladningene sender ut elektriske impulser. Hvis kilden til impulsene kan lokaliseres, kan dårlige kabelseksjoner og skjøter finnes og repareres før det oppstår havari.

Dissekere og inspisere

De fleste massekabler er over 40 - 50 år gamle og trenger vedlikehold. Feilratene øker med alderen. Noen nettselskap og industriselskap har tatt konsekvensen av dette. De har sammen med Sintef Energiforskning investert i måleutstyr og dannet en brukergruppe som tar opp problemstillinger omkring delutladninger i massekabler. En viktig problemstilling er sammenhengen mellom delutladninger og tilhørende skade på isolasjonen. Derfor er det viktig å dissekere og inspisere defekte deler for nærmere skadevurdering.

Verken i Norge eller internasjonalt er det tidligere blitt lagt ned forskningsarbeide om aldring av papir/olje-isolasjonen i kabler, og hvordan størrelsen på delutladningene henger sammen med feilsannsynligheten. En slik sammenhengen er viktig å få avklart, for å vite hva som bør gjøres på bakgrunn av resultatene fra diagnostiske målinger. Nytten fremkommer klart sett på bakgrunn av at massekabler utgjør ca 30 % av installasjonene i det norske kabelnettet og dermed representerer en betydelig verdi.

Forsøket

Sintef Energiforskning bruker utstyret Oscillating Wave Test System til feltmålinger av delutladninger i kabler. For en 1276 m lang 11 kV massekabel ble det registrert mange delutladninger ved ca 520 m. Resultatet fremstår som en søyle med punkter. Hvert punkt representerer en målt delutladning.

Kabelen ble gravd opp på dette stedet og en skjøt ble skiftet. Skjøten ble dissekert. De ytterste lagene av papirisolasjonen var delvis karbonisert. Her hadde det tydeligvis pågått utladninger. For sikkerhets skyld ble det foretatt en ny måling etter at skjøten var skiftet. Utladningene var nå borte.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.