IT

– Dette var et tillitsbrudd mot våre brukere

Zuckerberg beklager personvernsskandale i helsides annonser.

Mark Zuckerberg er i hardt vær etter Cambridge Analytica-skandalen.
Mark Zuckerberg er i hardt vær etter Cambridge Analytica-skandalen. Foto: Nam Y. Huh/AP Photo/NTB scanpix
25. mars 2018 - 16:55

I 2014 kom personopplysninger til flere millioner Facebook-brukere på avveie. Søndag beklaget grunnlegger og direktør Mark Zuckerberg seg i en rekke britiske aviser.

– Dette var et brudd på våre brukeres tillit, og vi beklager at vi ikke gjorde mer den gang. Vi skal iverksette tiltak for å gjenvinne tilliten, sier Zuckerberg i en helsides annonse.

Den ble trykket av et større antall britiske aviser, deriblant Sunday Mirror og The Observer, og omhandler hvordan en resultatene fra en Facebook-spørreundersøkelse i 2014 ble lekket.

Dermed kom personopplysninger «fra flere millioner personer» på avveie, ifølge Mark Zuckerberg.

Ble ransaket

Facebook-sjefen har vært hardt presset etter avsløringene knyttet til Cambridge Analytica (CA). Det britiske kommunikasjonsbyrået har samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Zuckerberg nevner ikke CA ved navn i søndagens annonser. Kommunikasjonsbyråets hovedkontor i London ble fredag ransaket av det britiske datatilsynet (ICO).

– Dette er bare en del av en større etterforskning av bruken av personlige data for politiske formål, og vi vil nå bruke tid på samle inn og vurdere bevisene, heter det i en uttalelse fra ICO.

Elon Musk sletter Facebook-sider

Mozilla, Tesla og andre selskaper setter samarbeidet med Facebook på pause i forbindelse med CambridgeAnalytica-skandalen.

Grepene fra selskapene, som sannsynligvis ikke vil påvirke Facebook stort, er den siste reaksjonen sosiale medier-giganten må kjempe mot i tillegg til en fallende aksjekurs og en «Slett Facebook»-kampanje.

– Vi tar en pause fra Facebook, het det i et blogginnlegg fra Mozilla.

Selskapet opplyser at det tar en pause fra all annonsering på Facebook, men har ikke slettet siden sin. Selskapet forteller videre at det vil vurdere å returnere til Facebook om det blir iverksatt sterkere tiltak for å beskytte brukernes data og forbedrer personverninnstillingene.

Elon Musk meldte på Twitter at han ville slette Facebook-sidene for selskapene Tesla og SpaceX. Torsdag kveld var begge sidene inaktive, men ingen av selskapene har bekreftet om tiltaket er permanent eller ikke.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.