GUIDER

Dette tastaturet er skummelt bra

ANDROID-APP: Her er tastaturet som på magisk vis vet hva du skal skrive.

SwiftKey

SwiftKey er et qwerty-basert Android-tastatur som gjetter seg frem til hvilket ord du skriver og skal skrive. Det lærer seg skrivemåten din over tid, slik at du får bedre prediksjon etterhvert.

SwiftKey har norsk språkpakke som må lastes ned i tillegg.

Utviklet av: SwiftKey
Størrelse: ca 5 MB totalt
Plattform: Android
Pris: Gratis prøve, ca 24 kr fullversjon


Usikker på hvordan du bruker QR-koden?

Last ned: Android Market, AppBrain

Android har fordelen (eller ulempen) at du kan installere en rekke forskjellige typer tastatur. Dette gjør at det er vanlig at forskjellige produsenter har ulike tastaturer på sine Android-mobiler.

Vi har testet flere ulike Android-tastaturer, blant annet Swype og 8pen, men ingen av løsningene har slått oss som så magisk som SwiftKey.

Denne tastaturløsningen ser ut som et ganske vanlig qwerty-tastatur. Du har alle bokstaver, inkludert æ, ø og å, tilgjengelig, du får frem spesialtegn ved å holde nede tastene, og du kan endre til tallmodus.

Gjetter seg frem

Det er imidlertid måten SwiftKey gjetter seg frem til hva du skriver som er så smart her. Utvikleren hevder at SwiftKey en av tre ganger vil gjette det neste ordet du skal skrive riktig. Når du skriver første bokstav i neste ord vil det ifølge utvikleren gjette riktig ord i 70 prosent av tilfellene.

SwiftKey lærer seg ordene du bruker, slik de fleste ordbokløsningene på markedet gjør. Men det lærer seg også hvordan du bruker ordene, og det er slik det klarer å gjette neste ord riktig så ofte. Det overvåker det du skriver.

Andre tastaturer prøver som regel bare å gjette hvilket ord du holder på å skrive.

Det er også mulig å bruke to språk samtidig, noe som er nyttig om du ofte skriver på engelsk.

Slik fungerer det

Mens du skriver foreslår SwiftKey tre ord. Om du ikke har begynt å skrive vises tre forslag. Med en gang du taster inn bokstaver vises det du faktisk skriver til venstre, beste forslag i midten og et alternativ til høyre. 

Når du trykker mellomrom-tasten settes beste forslag, altså ordet i midten, automatisk inn. Dette gjør at du bare kan trykke mellomrom dersom SwiftKey har gjettet riktig ord.

Det har imidlertid også ulempen at du må passe på hvilke ord som faktisk kommer med. Vi har opplevd å sende avgårde noen ganske snodige meldinger under testperioden.

Du kan enkelt skjule tastauret ved å sveipe en finger nedover tastaturet. Sveiper du fra høyre til venstre slettes siste ord, mens et sveip fra bunnen og oppover vil gjøre neste bokstav stor, noe som er praktisk når du skriver navn.

Slik installerer du SwiftKey

Søk opp SwiftKey i Android Market og installer det på vanlig måte. Du finner både en gratis prøveversjon og fullversjonen. Det kan være greit å begynne med prøveversjonen.

Etter installasjon finner du appen "SwiftKey Trial" i hovedmenyen på telefonen din. Åpne denne og gå igjennom installasjonsinstruksjonene. 

Installasjonsprogrammet lar deg deretter installere norsk språk. Det kan være lurt å gjøre dette over Wi-fi da språkpakken er på omtrent 3 MB.

Du finner flere innstillingsmuligheter under Innstillinger -> Språk og tastatur -> SwiftKey trial. Vår erfaring er at det fungerer veldig bra med standardinnstillingene.

Anbefalt

Alt i alt kan vi lett anbefale SwiftKey til Android-brukere. Det er lett å lære seg og det går raskt å skrive med dette tastaturet.

Husk bare på at SwiftKey trenger en liten periode for å venne seg til hvordan du skriver. I begynnelsen kan det altså komme en del merkelige ordforslag.

Under ser du en videodemonstrasjon av SwiftKey.

Les også:
Test av 8pen-tastatur »
Swype på norsk til Symbian » 
Les mer om: