GUIDER

Dette iPad-trikset gir deg Netflix og iPlayer

Med VPN får du enkelt tilgang til underholdende utenlandske tjenester, som BBC iPlayer og filmleietjenesten Netflix.

9. mai 2012 - 10:30
Vis mer

Du har sikkert sett TV-innslag eller lest artikler om hvor lett en hvilken som helst fjortis kan hacke seg inn på PC-en eller iPaden din og overta Facebook-kontoen din. Hvor reelt dette problemet er, kan sikkert diskuteres, men om du ønsker å være helt sikker, er løsningen enkel og relativt rimelig. Vi snakker om VPN – Virtuelle Private Nettverk

En hyggelig «bieffekt» av VPN er at du kan foreta en digital forflytning som gjør at du gir iPaden din en utenlandsk IP-adresse.

På samme måte som du kan sette opp en PC for å surfe sikkert via VPN - og få tilgang til tjenester som er sperret til et geografisk område - kan du også gjøre på en iPad og alle andre enheter som har støtte for VPN. For eksempel har de fleste nyere Android-mobiler støtte for VPN.

Men nå skal vi vise deg hvordan du bruker VPN på en iPad.

1. Åpne konto

Det første du må gjøre er å skaffe deg en konto hos en VPN-leverandør. Vi har brukt www.hidemyass.com i dette eksempelet, men du kan også godt forsøkewww.strongVPN.com eller yourprivatevpn.com. Du finner også flere aktører om du søker litt rundt på nettet.

Det eneste du bør tenke på er at leverandøren støtter PPTP-teknologi. Dette er en VPN-standard som har litt bredere produktstøtte enn OpenVPN.

Tjenesten til Hide My Ass koster 11,52 dollar (ca. 60 kroner) per måned eller du kan betale for ett år. Da koster det 78,66 dollar (cirka 470 kroner).

2. Finn servere

Gå til vpn.hidemyass.com (eller din valgte VPN-leverandør) og velg PPTP servers. På HideMyAss er dette et valg på menyen til venstre.

Her skal du først legge merke til en viktig ting, og det er innloggingsdetaljene. Du får nemlig et eget brukernavn og passord for å logge en PPTP-tjeneste. Opplysningen står under «Login details». Dersom du ikke har fotografisk hukommelse, kan du godt skrive ned passordet mens du setter opp iPaden din. Husk bare å gjemme/ødelegge passordet når du er ferdig.

På samme side skal du også finne deg en eller flere servere du ønsker å bruke. Siden dette er en guide som også åpner for bruk av utenlandske tjenester som Netflix og BBC’ iPlayer, velger vi en server fra USA og en fra Storbritannia.

Hide My Ass har et programm for PC-er for pålogging av VPN-servere. Dette programmet gir beskjed om du forsøker å logge på en tungt belasted server og velger automatisk en server med nok ledig kapasitet for deg. Denne muligheten har du ikke her. Du kan derfor bli nødt til å prøve deg fram for å finne en server som leverer gode hastigheter og som er stabil.

Skriv ned PPTP-adressen for en server fra USA og en fra Storbritannia. Adressen du skal se etter finner du i kolonnen «PPTP IP address», og er numerisk av typen 184.95.45.130. Skriv gjerne ned tre for hvert land du ønsker å bruke. Da er du sikrere på at minst en virker når du trenger det.

3. Sett opp VPN på iPad

Du har nå det du trenger for å kunne sette opp en PPTP VPN-server på din iPad. (Se også skjermbilder nederst i saken.)

På din iPad åpner du Innstillinger-> Generelt -> Nettverk -> VPN. Her velger du «Legg til VPN-konfigurasjon». Du får nå opp en dialogboks.

Det første du må gjøre der er å trykke på «knappen» eller fanen PPTP, som du finner helt øverst i dialogboksen.

Skjemaet du skal fylle ut har da disse feltene:

Beskrivelse: Et navn du velger, men kall den noe som gjør at du husker hvor serveren er lokalisert. F.eks. USA 1 eller lignende.

Tjener: Her skal du fylle inn adressen du hentet fra kolonnen «PPTP IP address».

Konto: Her skriver du inn brukernavnet ditt, som står under «Login details»

RSA SecurID: Skal være slått av.

Passord: Passordet som er oppgitt under «Login details». Merk at dette ikke er det samme passordet du bruker for å logge deg inn på HideMyAss og i programmet vi omtalte i forrige utgave.

Krypteringsgrad: Auto

Send all trafikk: Skal stå på

Proxy: Av (vi kommer tilbake til dette feltet senere)

Når alle data er fylt, ut trykker du på «Arkiver oppe til høyre»

4. Test VPN-forbindelsen

Du er nå klar for å teste VPN-tilkoblingen din. Slå på VPN-knappen over der du valgte «Legg til VPN-konfigurasjon» (Innstillinger-> Generelt -> Nettverk -> VPN)

Det dukker nå opp et «Status»-felt under VPN-linjen som bekrefter om du er tilkoblet eller ei – og hvor lenge du har vært tilkoblet. Får du en feilmelding, så er det bare å gå tilbake. Sjekk brukernavn og passord først, deretter om du har skrevet servernavnet inn riktig. Dette er stort sett det som går feil. Dersom det fortsatt ikke virker, prøv en ny PPTP-serveradresse.

Når du er tilkoblet VPN vil du også at et «VPN»-symbol oppe på menylinjen ved siden av symbolet for det trådløse nettverket.

Du er nå klar for å legge til flere konti. Bare følg oppskriften over for å legge til flere VPN-tilkoblinger. Det kan være smart å ha 3-4 for hvert land. Da har du flere å velge mellom om noen slutter å virke.

For å slå av VPN-tilkoblingen går du bare inn på Innstillinger -> Generelt -> Nettverk -> VPN og så slår du av VPN

5. Hva med Norge?

Vår VPN-leverandør har ingen PPTP-servere i Norge. Skal du for eksempel kunne se TV på NRK.no når du er i utlandet, trenger du en norsk IP-adresse. Det kan du fikse med å bruke en proxy-server. Her kan du ta en vilkårlig VPN-konfigurasjon du har laget over – eller lage en ny.

Det kan være smart å bruke en VPN-forbindelse som du vet har god ytelse – og som gjerne ikke befinner seg på andre siden av jordkloden.

Vi bruker igjen HideMyAss. Proxy-serverne her er åpne for alle å bruke og du finner dem med å søke i databasen til HideMyAss.

1. Gå til www.hidemyass.com og trykk på menyvalget «IP: Port Proxis». Her finner du en liste med Proxy-servere fra hele verden. Sorter ut de norske, og gjerne de med høy hastighet og rask tilkoblingstid. I vårt tilfelle fant vi to servere tilgjengelig. Skriv ned IP-adressen og portnummeret. I vårt tilfelle blir det IP-adressen 84.215.92.53 og port 8123.

2. På din iPad finner du fram den VPN-tilkoblingen du vil bruke. Trykk på den blå pilen til høyre, slik at dialogboksen du fylte ut i punkt 3 dukker opp igjen. Skroll deg ned til valget «Proxy» og velg «Manuelt». Fyll inn informasjonen fra punkt 1.

Tjener: IP-adressen fra den norske proxyserveren du fant over (84.215.92.53 i vårt eksempel)

Port: Porten som hører til proxyserveren du i punktet over (8123 i vårt eksempel)

Til slutt trykker du arkiver. Når du nå kobler deg til VPN-serveren der du har lagt til den norske proxyserveren, så vil iPaden din fremstå som om den surfer ut ifra Norge. Dermed kan du også problemfritt se TV på NRK.no.

Flere artikler fra HjemmePC.no:

 

Slik er Samsung Galaxy SIII (S3)

Slik sparer du tusenlapper på mobilregningen

10 smarte Gmail-tips

Bruk iPad som en ekstra PC-skjerm

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.