MOBIL

Dette gir deg 64 GB ekstra minne

Minnekort med SDXC-standarden gir deg inntil 64 GB ekstra lagringsplass på mobilen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. mai 2012 - 12:45

Du har sikkert hørt om Micro-SD-minnekort, som brukes i blant annet mobiltelefoner. Disse små kortene lar deg utvide lagringsplassen i telefonen din, slik at du kan få plass til mer musikk, flere bilder og timesvis med video.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig minnekort

Den vanligste typen i dag er SDHC-kort (Secure Digital High Capacity). Disse kommer med lagringskapasiteter på inntil 32 GB. 

Dette er imidlertid en eldre standard. Den nye heter SDXC (SD eXtended Capacity), og har en teoretisk lagringsplass på inntil 2 TB, eller 2048 GB om du vil. Standarden ble annonsert tilbake i 2009, og produkter i Micro-SD-størrelse har vært i salg siden i fjor høst.

Foruten langt større lagringskapasitet er SDXC-kortene også en god del raskere. Det finnes fullstørrelses SDXC-kort med lese- og skrivehastighet på 50 MB per sekund. For Micro-SDXC-kort får du i dag i praksis en lese- og skrivehastighet på inntil 30 MB per sekund. Dette sørger for at minnekortet ikke lenger er en flaskehals.

LES OGSÅ: Så mye har minnekortet å si for ytelsen

Tilgjengelige Micro-SDXC-kort

I øyeblikket ser det ut til at det bare er ett kort det er praktisk mulig å få tak i i norske butikker.

SanDisk Ultra microSDXC 64 GB er et kort som er bredt tilgjengelig i nettbutikkene. Vi har sjekket prisene i prissammenligningstjenesten Prisjakt.no, og ser at du kan få det for så lite som 477 kroner.

Prisene strekker seg helt opp til 1500 kroner, så her er det mange penger å spare på å velge riktig nettbutikk.SDXC-kortene er nøyaktig like store som de vanlige Micro-SD-minnekortene.

Hvilke mobiler fungerer det på?

Micro-SDXC-kortene er utformet akkurat som andre Micro-SD-kort. Det vil si at de fysisk passer i alle telefoner som har støtte for minnekort. Men det betyr slett ikke at de fungerer i alle telefoner med minnekortstøtte.

Offisielt er det så langt bare Samsung Galaxy S III som kommer med støtte for SDXC-kort på 64 GB. Det viser seg imidlertid at en hel del telefoner likevel kan bruke slike kort.

Vi har etter en runde på Google funnet rapporter om at SanDisks 64 GB Micro-SDXC-kort fungerer på blant annet disse enhetene:

  • Samsung Galaxy S
  • Samsung Galaxy S II
  • Samsung Galaxy Note
  • Samsung Galaxy Tab 7.7
  • HTC Sensation
  • Asus Transformer, Transformer Prime
  • Motorola Razr
  • Nokia 701
  • Nokia N8

Antakelig vil det fungere på de fleste andre Android-telefoner også. 

Så skal vi være nøye med å understreke at vi ikke har forsøkt dette selv, så vi kan ikke gå god for at det faktisk fungerer.

Det ser ut til at mange telefoner melder om at kortet er skadet når det settes inn. I disse tilfellene skal det holde å gå til innstillingsmenyen og formatere minnekortet. Alternativt kan de formateres til filsystemet FAT32 med en PC.

Bruker du SDXC-kort i din mobil? Fortell oss om hvordan det fungerer i kommentarfeltet under!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.