KRAFT

- Dette går helt feil vei

DISPANSASJON: Statnett har nå sendt søknad til NVE om dispensasjon fra konsesjonsvilkårene for oppstart av reservekraftverkene, for å selv kunne bestemme om det er nødvendig å starte de opp i en feilsituasjon.
DISPANSASJON: Statnett har nå sendt søknad til NVE om dispensasjon fra konsesjonsvilkårene for oppstart av reservekraftverkene, for å selv kunne bestemme om det er nødvendig å starte de opp i en feilsituasjon. Bilde: Kjell Herskedal/Scanpix
Mona Strande
20. des. 2007 - 14:24

Først dropper de Mongstad-deponeringen og så dumper de gasskraftverket på Tjeldbergodden. På toppen av det hele kjøper de klimakvoter i Kina framfor å gjøre tiltak i Norge. Zero er alt annet enn imponert over regjeringens klimapolitikk.

Bryter alle løfter

– Dette går helt feil vei. Det har blitt et symptom i regjeringens politikk at de ikke gjør et eneste vedtak for å redusere CO 2-utslippene. De unngår å gjøre en innsats der det faktisk kunne ført til reelle utslippsreduksjoner, sier rådgiver Audun Rødningsby i Zero.

Han mener det er for svakt av regjeringen å ikke gi Shell og StatoilHydro de avklaringene som trengs for å få realisert gasskraftverket med CO 2-rensing.

– Regjeringen har lovet i Soria-Moria erklæringen at de skal få opp en infrastruktur for CO 2, og det er på tide å innfri det de har lovet, sier Rødningsby.

– Et paradoks

Zero mener regjeringens håndtering av hele saken er paradoksal.

– Det er et paradoks at man i Midt-Norge, som har en så vanskelig kraftsituasjon, ikke kan se det realistisk å finne penger til noe som kunne ha løst hele strømsituasjonen og økt kraftproduksjonen. Isteden legges det opp til bruk av dyre og forurensende reservestrømsløsninger og nyinvesteringer i naturødeleggende kraftlinjer, sier Rødningsby.

1,3 mill. tonn CO 2

At gasskraftverket på Tjeldbergodden ikke bygges, får ifølge Zero store ringvirkninger.

– Det vanskeliggjør elektrifisering av petroleumsinstallasjonene, og hindrer potensiell rensing av 1 million tonn CO 2 på norsk sokkel, og 300.000 tonn ved metanolfabrikken på Tjeldbergodden. Hadde de gått for en utbygging ville de hatt kraft nok til å rense alt dette, sier Rødningby.

Nå krever Zero at regjeringen kommer på banen med virkemidler for å utløse permanent, ny og ren kraftproduksjon i regionen for å bedre kraftbalansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.