MOBIL

Dette er vårens store snakkiser

Her er telefonene vi tror kommer til å dominere denne våren.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. mars 2013 - 11:45

Selv om været rundt i landet vårt kanskje kan levne tvil om det, er det endelig vår. Og like sikkert som at det begynner å spire og gro ute er det at mobilprodusentene satser hardt på at du skal åpne lommeboka og sørge for at de får et pent overskudd.

Dette satser de på at deres nye toppmodeller for året skal sørge for. Så selv om du kanskje kjøpte en flott, ny telefon i fjor vil de gjøre alt de kan for å friste deg til å bytte den ut med siste nytt.

Flere av de nye toppmodellene er lansert, og det er ingen tvil om at det er disse det kommer til å dreie seg om i tiden som kommer. Her er oversikten over telefonene vi tror kommer til å gjøre det skarpt denne våren.Xperia Z er Sonys nyeste toppmodell.

Sony Xperia Z

Sony lanserte sin nye toppmodell i januar, og de aller fleste av oss som lever av å teste mobiltelefoner har allerede testet den. Det er neppe en overdrivelse om vi sier at en samlet presse har hyllet Sony denne gangen.

Xperia Z har en fem tommers full HD-skjerm, og svært kraftig prosessor under panseret. Dekselet er laget av to store glassplater, og det hele er under 8 millimeter tykt. Imponerende nok er telefonen også vanntett. Sony har dessuten utstyrt Xperia Z med en lang rekke praktiske funksjoner, som en smart batterisparing og en funksjon som for eksempel lar deg starte GPS-navigasjon med en gang du kobler deg til bilens håndfri.

Vi belønnet Xperia Z med 8 av 10 mulige poeng i vår test. Enkelt og greit fordi dette er en av de beste telefonene vi har testet på lang tid.

LES MER: Test av Sony Xperia ZHTC One kommer i salg denne måneden.

HTC One

HTC fikk mye skryt for sine nye telefoner i One-serien i fjor. Men det store salget uteble likevel. I år har de kuttet ned på varianter, og enkelt og greit bare lansert én utgave.

One er en real toppmodell i begrepets tradisjonelle forstand, for HTC har ikke spart på mye. Skjermen er 4,7 tommer stor og har full HD-oppløsning. Det gir en pikseltetthet på hele 468 PPI. Til sammenligning har iPhone 5 en pikseltetthet på 326 PPI, og Galaxy S III 306 PPI.

Dekselet er stort sett laget i ett stykke metall, og telefonen har spesielt kraftige høyttalere på fremsiden. Under panseret sitter en kraftig prosessor og i grunnen alt du trenger av maskinkraft lang tid fremover.

Det mest oppsiktsvekkende er kameraet. Dette har en uvanlig lav oppløsning på fire megapiksler. Det er så lite at HTC helst ikke vil snakke om det. Men det store poenget her er at de har senket oppløsningen uten å gjøre bildesensoren mindre. Det sørger for at hvert enkelt punkt på sensoren fanger mer lys, noe som skal bety langt bedre bilder i de fleste situasjoner.

HTC One ble vist frem 19. februar, og skal komme i salg i slutten av denne måneden.

LES MER: Lyntest av HTC OneDen kommer neppe til å se ut som dette, men Galaxy S4 er den ventede oppfølgeren til Galaxy S III.

Samsung Galaxy S4

OPPDATERT: Samsung Galaxy S4 er lansert

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Det begynner å nærme seg lansering av Samsungs neste Galaxy S-modell. Uansett hva de lanserer kommer den nye telefonen til å nyte godt av mye oppmerksomhet i tiden som kommer. Det er så godt som sikkert. Samsungs Galaxy S-serie har nådd samme interessenivå som Apples iPhone.

Vi aner ingenting om hva slags telefon Galaxy S4 blir, men det som er helt sikkert er at den kommer til å få oppmerksomhet i bøtter og spann etter lansering. Kjenner vi Samsung rett kommer den også til å komme i salg kort tid etter den er vist frem. Forgjengeren kom i salg under en måned etter at den ble lansert.

Selv om lite er sikkert, hviskes det om fem tommers full HD-skjerm, systembrikke med hele åtte prosessorkjerner, og en funksjon som lar deg navigere på telefonen bare ved å bruke blikket.

Galaxy S4 lanseres i New York 14. mars.

LES MER: Dette sier ryktene om Samsung Galaxy S4Vi syns Asus PadFone Infinity er en av de lekreste telefonene som er lansert i år.

Asus PadFone Infinity

Asus er kanskje ikke en mobilprodusent folk flest har noe forhold til. Men vi tror de kan gjøre det bra med årets nye PadFone Infinity. Denne telefonen har et deksel laget nesten utelukkende i metall, og fremstår som svært elegant.

Skjermen er som seg hør og bør av den stor og skarpe sorten. Vi snakker fem tommer og full HD. Under panseret finner du massevis av prosessorkraft, og inntil 64 GB innebygget minne.

Vi kan selvsagt ikke la være å nevne at denne telefonen er et noe spesielt konsept. Du kan nemlig kjøpe den med et eget nettbrett du plasserer den i. Da fungerer den som nettbrettets maskinvare, og alt innholdet du har på telefonen er dermed tilgjengelig på brettet.

Vi tror imidlertid at Asus PadFone Infinity kan selge godt på egen hånd, uten dette brettet. Vi syns nemlig dette er en av de lekreste telefonene som ble lansert i Barcelona. Den kommer i salg i løpet av andre kvartal.

LES MER: Lyntest av Asus PadFone Infinity

Flere mobilnyheter

Det ble lansert flere nye telefoner under Mobile World Congress i år som kan komme til å gjøre det bra i år. Men Huaweis nye Ascend P2 kommer trolig i salg nærmere høsten enn våren. ZTEs nye Grand Memo har vi heller ikke fått noen klar dato på, annet enn at den "er forventet lansert i andre kvartal ". Felles for disse to kinesiske telefonene er at de ikke har full HD-skjerm, slik vi nesten forventer av toppmodeller nå.

LG viste for øvrig fram sin nyeste toppmodell Optimus G Pro i Barcelona, men denne har foreløpig ikke blitt lansert andre steder enn i Japan og Korea.

Nokia viste for øvrig frem noen nye telefoner under Mobile World Congress, men ingen av disse er det vi kaller toppmodeller. Lumia 920 ble lansert i fjor høst, og er deres nåværende toppmodell.

Vi har for øvrig ikke glemt BlackBerry, som lanserte nye telefoner og nytt operativsystem for litt over en måned siden. Men produsenten står ikke spesielt sterkt her hjemme. Selv om vi er spente på å få prøve deres nyvinninger er det vanskelig å se for seg at de kommer til å bli en av storselgerne i Norge denne våren.

Les mer om de nye telefonene og nettbrettene som ble lansert under mobilmessen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.