NETTARKIV

Dette er saken 2b

Leif Hamnes
4. jan. 2008 - 12:24

* Tidligere Siemens-ansatt Per-Yngve Monsen avslørte i 2005 at Siemens AS' datterselskap Siemens Business Services (SBS) overfakturerte Forsvaret for IT-kontrakten FISBasis. Regjeringen satte ned et utvalg som skulle granske alle IKT-kontrakter i Forsvaret.

* Sorenskriver Nils Dalseide ledet utvalget. Rapporten ble levert i juni 2006. Her ble overfaktureringen dokumentert, samt flere tilfeller av smøring av forsvarsansatte, mulig korrupsjon og bedrageri. Hele rapporten ble oversendt Økokrim.

* Økokrim ila 11. desember SBS, som har overlevd som juridisk enhet i Siemens AS, en bot på 9 millioner kroner for overfaktureringen av Forsvaret i tidsrommet 2000 til 2005. Fra før har Siemens betalt om lag 75 millioner direkte til Forsvaret. Siemens har tatt betenkningstid fram til 15.januar på om de vil vedta boten.

* Under rettssaken mot suspendert kontreadmiral Atle Karlsvik kom det også frem at en rekke forsvarstopper skal ha deltatt på golfturer i Spania.

* Sist vinter ble Dalseide II-utvalget opprettet av Forsvarsdepartementet. Utvalget skulle se på fordeler som bedrifter har gitt til ansatte i Forsvaret i forbindelse med leveranser av varer og tjenester. Rapporten etter Dalseide II er hemmeligstemplet, og oversendt Økokrim.

* I desember siktet Økokrim 12 personer og tre selskaper for korrupsjon, med bakgrunn i Dalseide II-rapporten. Fujitsu Siemens og Siemens AS er blant de siktede. Sentralt står en reise til Alicante i 2004, der det ble betalt for fire offentlige ansatte og ansatte i Forsvaret. Det samlede beløpet dreier seg om 17.400 for overnatting og bevertning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.