MOBIL

Dette er nytt i iOS 5

Slik er Apples nye operativsystem til iPhone og iPad.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. juni 2011 - 09:37

NB: Denne artikkelen ble skrevet da Apple lanserte iOS 5 i juni.

I går kveld presenterte Apple den neste versjonen av sitt operativsystem for bærbare dingser, iOS 5. 

iOS 5 blir tilgjengelig for meg og deg til høsten, og skal støttes av iPhone 3GS og 4, iPad 1 og 2,  og 3. og 4. generasjon av iPod Touch.

LES OGSÅ: Slik er Apples iCloud

Nye varsler

Den første og største nyheten er at Apple har kopiert Androids varselsystem. Mens varsler om nye meldinger og annet før kom opp som vinduer på skjermen, skal de nå samles i et eget varselsenter. Dette finner du - som på Android - på toppen av skjermen. Du trekker linjen på toppen av skjermen nedover for å vise varslene.

LES OGSÅ: iOS5 vs Android

Varslene kan du så åpne herfra, eller fjerne ved å krysse dem vekk. Det er foreløpig ingen mulighet for å fjerne alle varsler slik som du kan på Android.

Det systemet mangler er en plugin API, altså at programvareutviklere kan skrive programmer som kan sende varsler til iOS sitt varselsystem. Det vil si at det foreløpig ikke er mulig for en IM-klient å varsle deg om nye meldinger i varselmenyen.

Varsler på låseskjermen

En annen velkommen nyhet er at du kan åpne nye meldinger og andre varsler rett fra startskjermen ved å trekke en finger over. Det kan altså se ut til at Apple ikke bare har hentet inspirasjon fra Android, men mer spesifikt Samsungs TouchWiz-menysystem som fungerer på omtrent samme måte.

iMessage

Operativsystemet har fått en ny meldingstjeneste som lar deg sende tekstmeldinger til andre iOS-brukere. Dette kan gi deg varsler om at meldinger er mottatt og lest, når mottakeren begynner å svare (som på MSN), og kan inkludere bilder og annet innhold.

Som videotelefonitjenesten Facetime er den imidlertid kun tilgjengelig på Apples egne produkter.

Nyheter i kameraet

Kameraet til iOS-enheter har fått flere nyheter. Du kan ta bilder ved å trykke på volum opp-tasten, du kan redigere bilder med bilderedigeringsprogramvare, og du kan nå klype på skjermen for å zoome inn og ut i kameraappen. Det er også mulig å justere fokuspunkter og eksponering ved å trykke rett på skjermen.

Ikke minst kan du starte kameraet rett fra låseskjermen. 

Ny e-postklient

E-postprogrammet Mail får en rekke oppdateringer, som rik tekst-editering, søk i meldinger og mye annet. 

Den kanskje viktigste nyheten for iPad-brukere er at tastaturet kan deles i to, slik at hver del ligger på hver sin side av skjermen. Dette skal gjøre det enklere å skrive når du holder iPad-en i landskapsmodus.

Huskeliste

Nå får du en huskelistefunksjon innebygget i operativsystemet. Denne synkroniserer med kalenderen på iOS. Du kan sette lokasjonsvarsler, slik at du får en påminnelse når du nærmer deg steder.

Dette er funksjonalitet vi blant annet har sett i apps som Astrid To Do List.

Twitter-integrasjon

Twitter er integrert i operativsystemet. Dersom du logger inn på Twitter via iOS kan alle apps som bruker Twitter-tilkobling koble seg til uten at du trenger å logge inn på hver enkelt app.

Det er også mulig å laste opp bilder til Twitter rett fra bildegalleriet.

Nyhetsleser

Det har kommet på plass en nyhetsleser, kalt Newsstand. Denne gir deg tilgang til magasiner og aviser fra hjemmeskjermen, omtrent som Samsungs Readers hub på Galaxy-telefonene og -tabletene.

Alle blader og aviser du abonnerer på lastes automatisk ned til iDingsen din. Abonnementer kan kjøpes gjennom iTunes.

Innholdet ditt vises som i en bokhylle. Denne viser du når du trykker på Newsstand-ikonet på startskjermen.

Nettleseren oppdateres

Safari får omsider faner ved surfing. Det vil si at sider som er åpne i bakgrunnen legger seg som faner på toppen, slik at du raskt kan bla mellom de forskjellige sidene.

Dette finnes blant annet i flere nettlesere til Android, og i standardnettleseren til Android 3.0.

Oppdateringer over lufta

Nye oppdateringer til iOS vil nå komme over lufta (OTA). Det vil si at du ikke trenger en PC for å oppdatere programvaren til iDingsen din.

Synkronisering over Wi-fi

Du kan nå synkronisere iOS-enheter med iTunes over Wi-fi. Dermed slipper du å bruke en ledning for å få ny musikk over på iPhonen din.

Mobile Me forsvinner

Apples mobilsynkroniseringstjeneste Mobile Me erstattes av iCloud. Dette blir en gratis tjeneste med 5 GB langringsplass tilgjengelig.

Les mer om iCloud i egen artikkel.

Forskjellige varsellyder

Du kan nå sette forskjellige varsellyder for voicemail, e-post og kalendervarsler.

Tilgjengelighet

iOS får bedre tilgjengelighetsfunksjoner, som å bruke kameralyset på baksiden til å varsle deg om nye meldinger og samtaler, og forskjellige vibrasjonsmønstre for forskjellige typer varsler.

PC-fri aktivering

Nå er det endelig slutt på at du må ha en PC med iTunes for å aktivere iDingsen din. Når kan du som på Android sette opp all informasjon rett på telefonen når du starter den opp første gang.

...og mer

Til samme er det ifølge Apple over 200 nyheter i iOS 5. Flere detaljer blir kjent den kommende tiden.

Se noen av de nye funksjonene i videoen under. NB! Inneholder store mengder PR-babbel!

Kilder: Apple.com,

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.