MOBIL

Dette er nytt i Android 2.3

Gingerbread er endelig lansert, og kommer med en rekke gode nyheter til Android-folket.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. des. 2010 - 14:37

Google slapp i går kveld løs Android 2.3 Gingerbread. Den første telefonen med den nye versjonen blir Samsung Nexus S, som vi omtalte i går.

På forhånd har det gått en rekke rykter om hva som blir nytt i Android 2.3. Vi omtalte mange av ryktene i obtober, og det viser seg at få av disse faktisk stemte.

Les mer om Android Gingerbread-ryktene her »

Android 2.3 har imidlertid fått en rekke nyheter og forbedringer i forhold til tidligere versjoner. Her er de viktigste:

Brukergrensesnitt

Brukergrensesittet er forenklet i forhold til tidligere. Endringene er gjennomgående, og skal ifølge Google gjøre det enklere å lære seg å bruke Android, være raskere i bruk og bruke mindre strøm

Raskere å skrive på

Skjermtastaturet i Android har fått ny design. Ifølge Google er det optimalisert for raskere skriving og redigering av tekst. Ny design på tastene skal gjøre det enklere å se og treffe riktig tast selv når man skriver i høy hastighet. 

Dersom du skriver et ord feil og først oppdager dette senere, kan du nå merke ordet og få opp forslag fra ordlisten. Du kan også markere tekst og snakke til telefonen, slik at den markerte teksten erstattes med det du sier.

I det hele tatt er tekstmarkeringen blitt enklere. Nå kan du holde fingeren over et ord for å kopiere det, eller holde fingeren over for å markere et større tekststykke. Du velger hvor mye du vil markere ved å trekke i to endepunkter.

Bedre strømstyring

Android har fra før av et system som gjør at programmer avsluttes eller legges i dvale når du ikke bruker dem. Nå forbedres denne funksjonen ved at systemet holder en oversikt over programmer og hvor mye prosessortid de bruker når de ligger i bakgrunnen.

Les også:
Hvorfor du ikke trenger å avslutter programmer i Android »

Dersom programmet bruker mer prosessortid enn hva som er naturlig vil det automatisk avsluttes. Dette vil for eksempel gjøre at programmer som henger seg opp i bakgrunnen ikke tapper batteriet ditt for strøm.

Du får også bedre oversikt over hvilke programmer som bruker batteriet ditt. Du kan få opp en oversikt over strømbruket til de forskjellige kjørende programmene. 

Oppgavebehandleren - altså oversikten over kjørende programmer - er nå enklere tilgjengelig. Her er det også en forbedret oversikt over hvilke programmer som kjører.

IP-telefoni

Støtte for IP-telefoni (SIP) er nå bygget rett inn i Android. Du kan legge til kontakter med SIP-adresser i telefonlisten. Du må ha en SIP-konto hos en IP-telefonileverandør for å benytte deg av denne funksjonen.

NFC

Som tidligere kjent får Android 2.3 støtte for NFC. NFC (Near Field Communication) er en måte å kommunisere over veldig korte avstander (typisk noen få centimeter) for å lese av informasjon eller sende informasjon. I mange byer benyttes slik kommunikasjon på busser og tog, ved at man har et kort som holdes foran en leser.

Med innebygget NFC får Android-telefoner tilsvarende muligheter. Du kan altså holde telefonen over en leser for å for eksempel betale i en butikk eller få mer informasjon om et produkt. 

Det ligger an til at NFC ikke blir tilgjengelig på alle Android 2.3-telefoner, da Google skriver at støtten for dette avhenger av produsenten.

Nedlastingsoversikt

Alle nedlastinger gjort på telefonen er nå samlet i én oversikt. Dette skal gjøre det enklere å finne igjen filer du har hentet fra nettet. 

Kamera

Kameraprogrammet i telefonen kan nå benytte seg av frontkameraet dersom dette er tilgjengelig.

Spill

Det skal være enklere å utvikle spill på Android 2.3. En ny komponent i Dalvik VM - programmet som alle Android-programmer kjører under - gjør at spill kjører raskere og jevnere. Dette skal gjøre at animasjonene i spill skal gå jevnere og responsen skal være raskere når du spiller.

Samtidig har Google gjort forbedringer i grafikkdriverne som skal gi deg bedre 3D-ytelse.

Støtte for nye sensorer

Android 2.3 har fått støtte for sensorer som gyroskop, rotasjonssensor, aksellerasjonssensor, G-sensor og barometer. Programmer kan derfor mer nøyaktig anslå hvordan du beveger telefonen. 

Bedre støtte for lyd

Nå kan programvareutviklere legge til lydeffekter i sine programmer. Det blir mulig å forsterke bass, legge til virtuelle lydmiljøer og ikke minst legge til en equalizer. Dette betyr at det vil bli mulig for for eksempel Spotify å inkludere en equalizer i avspilleren dersom de ønsker det.

Resten av nyhetene

Det ligger langt flere mer teknisk detaljerte Android 2.3-nyheter på Android Developers »

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.