IT

Dette er Norges beste nettsteder

SER DET KJENT UT? Faksimile fra de tre nettstedene som i år stakk av med "best in show"-prisene fra Direktoratet for ikt og forvaltning (Difi).
SER DET KJENT UT? Faksimile fra de tre nettstedene som i år stakk av med "best in show"-prisene fra Direktoratet for ikt og forvaltning (Difi). Bilde: Montasje/skjermdump
Leif Hamnes
3. des. 2009 - 15:30

De nominerte var:

Årets tilgjengelighetspris 2009

 • Steinkjer kommune
 • Sørum kommune
 • Tromsø kommune


Årets statlige nettsted 2009

 • De nasjonale forskningsetiske komiteer
 • Høgskulen i Bergen
 • Regjeringen.no


Årets kommunale nettsted 2009

 • Porsgrunn kommune
 • Sørum kommune
 • Tromsø kommune

Hva skiller et godt nettsted fra et dårlig et?

Det norske it-direktoratet Difi har sine tanker om temaet, og kvalitetsbedømmer årlig et stort antall offentlige nettsteder.

Kommuner, fylkeskommuner og ulike statlige etater rangeres etter ulike kvalitetskriterier, og blir gitt karakter fra én til seks stjerner.

I dag ble resultatene fra årets gjennomgang presentert under konferansen Kvalitet på nett 2009.

Er du nysgjerrig på hvordan din kommune ligger an? Hele lista og bedømmingskriteriene finner du her eller på Norge.no.

Bedring å spore

Og skal vi tro juryen, er designerne av norske offentlige nettsteder i ferd med å se lyset:

Og skal vi tro juryen, er designerne av norske offentlige nettsteder i ferd med å se lyset: SKRYTER: Difi-direktør Hans Christian Holte ser store forbedringer på kort tid hos offentlige nettsteder. Foto: Leif Hamnes

– Vi er svært fornøyde med utviklingen de senere årene. Nærmere 200 nettsteder får i år toppresultatene 5 eller 6 stjerner, mot om lag 100 i 2008 og 44 i 2007, sier Difi-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.Top of the pops

I ettermiddag kåret også Difi tre offentlige nettsteder til årets beste i tre kategorier:

 • Årets statlige nettsted
 • Årets kommunale nettsted
 • Årets tilgjengelighetspris

Tromsø beste kommune

Selv om det neppe alene demper OL-skuffelsen, kan Tromsø kommune i år smykke seg med tittelen Årets beste kommunale nettsted.

Juryens begrunnelse:

«Årets vinner har forbedret seg siden i fjor og har økt fra 4 til 6 stjerner. Kommunen har en hovedside med god balanse mellom nyheter, tjenestetilbud og aktuelle saker, som for eksempel svineinfluensa. Gjennom tjenester som GataMi , inviterer nettstedet til brukerinvolvering med innbyggerne og gir innsyn i saker som blir innmeldt.

GataMi kunne vært bedre integrert i nettstedet, og kommunen må gjerne vurdere å ta i bruk Los som tjenestestruktur. Juryen mener at vinneren har et ryddig og svært tiltalende design som gjør at nettstedet framstår attraktivt for brukerne.»

Hjemmeseier for regjeringen

Det skulle kanskje bare mangle (?), men beste statlige nettsted er selveste regjeringen med sitt Regjeringen.no.

Juryens begrunnelse:

«Vinneren har de siste årene vært blant de beste i kvalitetsvurderingen. Nettstedet har en gjennomgående temastruktur og tilbyr mye informasjon på begge målformer. Gjennom en god løsning for høringer bidrar nettstedet til en mer åpen forvaltning ved å legge ut alle høringsuttalelsene.

Vinneren kan bli bedre på toveiskommunikasjon og bør ta i bruk løsninger som inviterer til bredere dialog med innbyggerne. Juryen synes det er flott at man holder høy kvalitet over tid og vil spesielt framheve at nettstedet er blant de få som legger ut store dokumenter i HTML-format.»

Et forbilde for andre

Og skulle du tilfeldigvis være webansvarlig for en kommunal side med farlig få stjerner fra Difi, er det tips å få.

Prisen for mest tilgjengelige nettsted går i år til Sørum kommune i midtre Akershus, som samtidig løftes fram som eksempel til andres etterfølgelse.

Juryens begrunnelse:

«Årets vinner oppfyller alle kravene i kriteriesettet på området tilgjengelighet. Nettstedet gir i tillegg brukeren mulighet til å tilpasse utformingene ved å endre farge, lenkemarkering og tekst. Løsningen har noen mangler når det gjelder markering av bruearvalg og navigasjon med tastatur.

Vinneren har et tydelig fokus på tilgjengelighet,har laget en brukervennlig løsning og er et forbilde for andre offentlege nettsteder.»

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.