CV

Dette er HR-guruens formel for den perfekte CV

Lazlo Bock håndterte 100 nyansettelser hver uke. Noen trekk gikk igjen blant dem som fikk jobb.

Google-headhunter Lazlo Bock mener folk flest har feil innhold i CV-en.
Google-headhunter Lazlo Bock mener folk flest har feil innhold i CV-en. Bilde: Lars Lillo Ulvestad
18. des. 2019 - 10:45 | Endret 8. des. 2019 - 10:23

– Folk flest setter ikke det rette innholdet på CV-en, sier Lazlo Bock.

Lazlo Bock er ingen hvem som helst: I 2010 ble han hedret som Human Resources Executive of the Year av HR Resources Magazine. Han har også skrevet bestselgerboka Work Rules!, a practical guide to help people find meaning in work and improve the way they live and lead.

Nå er han administrerende direktør for Humu, hvor hovedfokus er å hjelpe ansatte til å trives bedre på jobben I takt med store teknologiskifter. Tidligere har han hatt ledende HR-roller blant annet i General Electric og McKinsey, men mest kjent ble han for arbeidet sitt som visepresident for Google, der han hadde hovedansvar for alle ansettelser.

Les også

New York Times har intervjuet  Lazlo Bock om erfaringene hans derfra. Ifølge New York Times, håndterte Bock bortimot 100 nyansettelser i uka.

CV-formel

– Nøkkelen er å ramme inn styrkene dine som dette: "Jeg utrettet X, relativt til Y, ved å gjøre Z". Folk flest ville skrevet en CV som dette: "Skrev kronikker for New York Times", uttalte Bock, som i løpet av karrieren har forkastet millioner av søknader har en klar idé på hvordan ens meritter skal formidles.

Han bruker kronikkforfatteren som et eksempel på hvordan det burde gjøres.

– Det ville vært bedre å si: "Hadde 50 kronikker publisert, sammenlignet med et gjennomsnitt på 6 på de fleste kronikkforfattere, som et resultat av å tilføre dyp innsikt i følgende område i tre år".

Les også

Løfter CV-en til den rette bunken

Guri Larsen er nå fagsjef for rekruttering i DnB. Vi intervjuet henne mens hun var hodejeger og direktør for Adecco Search & Select. Larsen sa seg enig i Bocks merknad om gode CV-er.

– En rekrutterer er alltid interessert i hvordan du jobber og hva du har oppnådd tidligere, fordi det er den beste indikasjonen på hva man kan forvente at du vil bidra med inn i en ny jobb, sier Larsen.

Hun en enig i at mange ikke følger denne gylne regelen.

– Svært mange skriver bare fra dato – til dato, navn på arbeidsgiver og stillingstittel. Dette må selvsagt være med, men klarer du også å skrive 2-3 setninger om hva som var dine hovedoppgaver eller ditt hovedansvarsområde, med beskrivelse av hva du gjennomførte/oppnådde i stillingen, så er dette med på å løfte din CV rett inn i bunken med aktuelle kandidater.

Y-en i ligningen ser hun også stor verdi av.

Les også

– Har du i tillegg lyktes bedre enn andre du kan sammenligne deg med, bør du selvsagt få frem dette også, sier Larsen.

Ikke bli tidlig utsortert

Brit Teien i Alliansepartner er profesjonell hodejeger, og leverer undervisningsmateriell og rådgivning for både arbeidsgivere og jobbsøkere via e-bøker.

Hun peker på at en hodejeger må lese gjennom mange CV-er, og da gjelder det å ikke bli sortert ut for tidlig.

– Husk at gjennomlesning av CV-er går fort når vi skal lese 40 til 50 stykker, sier Teien.

Det er seks ting Teien mener en bør få ekstra tydelig fram i CV-en:

  • Hva har du bidratt med i tidligere stillinger?
  • Hvordan har du utmerket deg i jobben?
  • Hvilke tilbakemeldinger fikk du fra sjefen eller kollegene dine?
  • Hvilke resultater kan du vise til?
  • Hva syntes kundene/leverandørene dine om deg?
  • Har du eventuelt konkrete tallresultater?

Grunnevner som skiller deg ut

Selv har Googles tidligere hodejeger Bock over én million innkommende jobbsøknader i en av verdens suverent største IT-konsern. Hans bakgrunn er en utdannelse innen statistikk, og han mener dette gjorde underverker for karrieren. Han fikk nemlig en grunnevne som ble en styrke, selv om han ikke hadde IT-utdannelse.

– Analytisk trening gir deg et ferdighetssett som skiller deg fra de fleste i arbeidslivet, sier Bock.

Bock mener at mye arbeid ikke lenger er stedsbestemt og at den rette grunnevnen er avgjørende for å kunne jobbe der en ønsker.

– Hvis du vil ha jobben din knyttet til der du er, må du være A) ganske god i den, B) du må være veldig tilpasningsdyktig, slik at du har grunnevner som tillater deg å være en callsenteroperatør den ene dagen og i morgen kunne tolke en MR-bilde. Å ha bygget ferdighetssettet som lar deg gjøre begge tingene, forutsetter en grunnevne som er analytisk, sier Bock.

PS: Denne saken ble først publisert på tu.no i 2014, og er senere oppdatert.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.