KRAFT

– Dette er et endelig vedtak

GRUNDIG GJENNOMGAN: ¿ Vi er mange som har lest mye og vi har gått grundig igjennom det som har kommet inn, forsikrer Terje Riis-Johansen på dagens pressekonferanse.
GRUNDIG GJENNOMGAN: ¿ Vi er mange som har lest mye og vi har gått grundig igjennom det som har kommet inn, forsikrer Terje Riis-Johansen på dagens pressekonferanse. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
1. mars 2011 - 16:36

– Jeg mente at vi hadde et bra grunnlag for beslutningen som vi tok 2.juli, men hvis det hadde kommet fram noe vesentlig som tilsa at vi burde gått gjennom beslutningen på ny så ville vi ha gjort det, forsikrer statsråden.

Lest mye

Regjeringen har brukt åtte dager på å vurdere de 36 høringsuttalelsene som har kommet inn etter at utvalgene leverte sine rapporter.

– Vi er mange som har lest mye og vi har gått grundig igjennom det som har kommet inn, forsikrer Riis-Johansen. På dagens pressekonferanse som var lagt midt under 15 km klassisk menn gikk statsråden nok en gang gjennom alle argumentene for å bygge kraftledningen Sima-Samnanger.

Utvalg 3 har konkludert med at det ikke står så ille til med forsyningssikkerheten i Bergensområdet som enkelte vil ha det til. Dersom Energiverk Mongstad kommer i full drift innen 2015 og kraftlinjen Modalen- Mongstad- Kollsnes (MMK) er på plass innen 2016 vil forsyningssikkerheten i BKK-området være akseptabel, mener utvalget.

Uenig med utvalg 3

Det er ikke Riis-Johansen enig i:

– Vi må ha balanse mellom forbruk og tilgang til kraft hvert eneste øyeblikk av året, sierRiis-Johansen, som ikke tror at det er så enkelt å få Energiverk Mongstad i full drift innen 2015.

– Å få Modalen- Mongstad- Kollsnes på plass i 2016 er i hvert fall svært optimistisk, sier han og aviser i samme åndedrag at spenningsoppgradering i kombinasjon med et reservegasskraftverk er et annet aktuelt tiltak.

Spenningsoppgradering

– Det ville vært et betydelig prosjekt. Det er snakk om 300 kilometer luftledning og det vil ta 10 til 12 år å gjennomføre etter at gasskraftverket er kommet på plass, sier Riis-Johansen og legger frem flere argumenter for at en luftledning gjennom Hardanger er å foretrekke. En sjøkabel er teknisk mulig, men tar mye lenger tid. Den båndlegger store arealer til landanlegg og er mer krevende å reparere. Den er 3,5 til 4,6 milliarder dyrere, står det på statsrådens powerpoint presentasjon.

Endelig

– Det er ikke forsvarlig å utsette byggingen av Sima-Samnanger. Vi må ha balanse til Norges nest største by. Det er behov for mer varige tiltak. Om få år vil ikke marginene være akseptabel og vi må ta forsyningssikkerheten på alvor, sier Riis-Johansen, som forsikrer om at det ikke vil bli flere ekstra omganger.

– Dette er et endelig vedtak.

Ferdig i 2012

Og Statnett er fornøyd:

– Det er positivt at det nå er avklart at vi kan bygge ledningen fra Sima i Eidfjord kommune til Samnanger som planlagt. Vi tar sikte på å gjenoppta anleggsarbeidet så snart som mulig, sier Statnetts konsernsjef Auke Lont i en pressemelding

Statnett har som mål å bygge ledningen slik at den kan settes i drift før jul i 2012

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.