KRAFT

Dette er energikomiteen

Siri Meling (H), energi- og miljøkomiteen 2009-2013. Satt også i samme komite 2001-2005
Siri Meling (H), energi- og miljøkomiteen 2009-2013. Satt også i samme komite 2001-2005 Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
9. okt. 2009 - 14:29

Energikomiteen 2009-2013:

 • Erling Sande (Sp), Sogn og Fjordane (leder)
 • Eirin Sund (Ap), Rogaland (andre nestleder)
 • Per Rune Henriksen (Ap), Hordaland
 • Torstein Rudihagen (Ap), Oppland
 • Tor Arne Strøm (Ap), Nordland
 • Marianne Marthinsen (Ap), Oslo
 • Siri Meling (H), Rogaland (første nestleder)
 • Nikolai Astrup (H), Oslo
 • Bjørn Lødemel (H), Sogn og Fjordane
 • Ketil Solvik-Olsen (Frp), Rogaland
 • Henning Skumsvoll (Frp), Vest-Agder
 • Oskar Grimstad (Frp), Møre og Romsdal
 • Line Henriette Holten Hjemdal (KrF), Østfold
 • Snorre Valen (SV), Sør-Trøndelag

Siri Meling (H) gjør comeback i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Siri Meling (H) og Ketil Solvik-Olsen (Frp), energi- og miljøkomiteen 2009-2013. Bildet er tatt på Nerec 2009.
Siri Meling (H) gjør comeback i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. ENERGIPOLITIKERE: Siri Meling (H) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) skal begge sitte i energi- og miljøkomiteen i perioden 2009-2013. Kjetil Malkenes Hovland

Rogalendingen satt i samme komité i perioden 2001-2005.

Oljefylket Rogaland er sterkest representert i komiteen med hele tre representanter, nemlig Siri Meling, Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Eirin Sund (Ap).

Halvparten fra Vestlandet

Halve energikomiteen kommer fra de fire vestlandsfylkene, med tre rogalendinger, to fra Sogn og Fjordane, en fra Hordaland og en fra Møre og Romsdal, altså syv av totalt 14 medlemmer.

Marianne Marthinsen, Arbeiderpartiet
Halve energikomiteen kommer fra de fire vestlandsfylkene, med tre rogalendinger, to fra Sogn og Fjordane, en fra Hordaland og en fra Møre og Romsdal, altså syv av totalt 14 medlemmer.BLIR SITTENDE: Marianne Marthinsen er en av fire eller fem politikere som blir sittende i energi- og miljøkomiteen. Kjetil Malkenes Hovland

– Jeg kjenner jo komiteen, og alt som har med energi og miljø er viktige spørsmål for hjemfylket mitt Rogaland. Oljen er vår største eksportnæring med masse kompetanse, arbeidsplasser og store inntekter til landet, sier Siri Meling til Teknisk Ukeblad.

Men det er ikke bare olje som er viktig for Meling.

– Vi har store muligheter på energi. Det var mange fra oss som ville til denne komiteen, sier hun.

– Mye konflikter

De siste fire årene har Meling sittet som regiondirektør i Fiskeridirektoratet region Sør.

– Dette er en av komiteene hvor det vil skje mye. Klima er veldig høyt på dagsorden, energispørsmål og oljeutvinning i nord også. Det er mye konflikter innad i regjeringspartiene rundt en del av disse spørsmålene. Det at vi ikke har kommet lenger enn vi er på fornybar energi er fordi regjeringen ikke er enig med seg selv. Vi er utålmodige, sier Meling.

– Dette er en av komiteene hvor det vil skje mye. Klima er veldig høyt på dagsorden, energispørsmål og oljeutvinning i nord også. Det er mye konflikter innad i regjeringspartiene rundt en del av disse spørsmålene. Det at vi ikke har kommet lenger enn vi er på fornybar energi er fordi regjeringen ikke er enig med seg selv. Vi er utålmodige, sier Meling. NY I KOMITEEN: Nikolai Astrup (H), Oslo

– Mange fallgruber

– Jeg synes det er en spennende gruppe. En blanding av nytt og gammelt, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Teknisk Ukeblad. – Meg, Erling Sande, Thorkildsen, Marthinsen og Hjemdal, det er fem som blir sittende. Det er en god dynamikk her, og komiteen virker å være attraktiv, det er konkurranse om å sitte der.

Selv blir han altså sittende i fire nye år, og «veteranen» mener det blir mange viktige spørsmål å drøfte framover.

– Det er mange fallgruber for regjeringen som kan gjøre det morsomt å sitte i opposisjon, som CO2-rensing på Kårstø og Mongstad, gjennomføring av konsekvensutredning, skal de eller ikke, det er knallstoff for SV, sier Solvik-Olsen.

– Mulig politisk dynamitt

De neste årene vil komiteen få hendene full med omstridte saker. Det skal gjøres store forsterkninger av elnettet gjennom viktige naturområder. Kraftlinjen Ørskog-Fardal skal blant annet krysse Geirangerfjorden tett inntil verdensarvområdet. Komiteen vil også diskutere oljeboring i Lofoten og Vesterålen og eventuell CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø.

Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen, SV.
De neste årene vil komiteen få hendene full med omstridte saker. Det skal gjøres store forsterkninger av elnettet gjennom viktige naturområder. Kraftlinjen Ørskog-Fardal skal blant annet krysse Geirangerfjorden tett inntil verdensarvområdet. Komiteen vil også diskutere oljeboring i Lofoten og Vesterålen og eventuell CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø. SKIFTER BEITE: Inga Marte Thorkildsen (SV) går fra Energi- og miljøkomiteen til Finanskomiteen. Stein Jarle Olsen

– Jeg tror alle partiene i opposisjonen vil være konstruktive, men det er muligheter for politisk dynamitt her, spesielt for SV, sier Solvik-Olsen.

Komitélederen

Komiteleder blir Erling Sande (Sp).

– Jeg gleder meg til å arbeide videre med miljø- og energispørsmål, sier Sande i en epost til Teknisk Ukeblad. – Dette er blant de viktigste utfordringene i vår tid, og ledervervet i denne komiteen vil gi en god mulighet til å løfte debatter og profilere viktige saker på disse områdene.

– Jeg gleder meg til å arbeide videre med miljø- og energispørsmål, sier Sande i en epost til Teknisk Ukeblad. – Dette er blant de viktigste utfordringene i vår tid, og ledervervet i denne komiteen vil gi en god mulighet til å løfte debatter og profilere viktige saker på disse områdene. KOMITÉLEDER: Erling Sande (Sp) blir leder for energi- og miljøkomiteen 2009-2013.

Han er takknemlig for tilliten fra partiet, som har Sande som sin eneste komiteleder de neste fire årene.

– Jeg er spesielt opptatt av hvordan vi kan legge til rette for mer produksjon av fornybar energi og hvordan vi kan bruke energien vi produserer bedre. Dette er en nøkkel til klimautfordringene, sier Sande, som også ønsker å skape tillit mellom forvaltningen og lokalbefolkning på områder som rovdyr og naturforvaltning.

Flest fra Ap

Det er fem representanter fra Ap i komiteen, tre fra Høyre og tre fra Frp, og en hver fra Senterpartiet, SV og KrF.

En av de få ingeniørene på Stortinget, Henning Skumsvoll (Frp) havner også i denne komiteen. Han er sivilingeniør og bedriftsøkonom og har blant annet jobbet ved Elkem Aluminium på Lista.

Stortingsveteranen Torstein Rudihagen (Ap) skal også sitte i energi- og miljøkomiteen. Han er tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet fra 1995-1997 og har sittet i næringskomiteen, finanskomiteen og transport- og kommunikasjonskomiteen.

Tor Arne Strøm (Ap) har også erfaring fra to perioder på tinget, og har jobbet mest med samferdsel.

Flere skifter også beite til andre komiteer. Inga Marte Thorkildsen (SV) går til Finanskomiteen, og Peter Skovholt Gitmark (H) går til Utenrikskomiteen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.