MOBIL

Dette er den lekreste Android-klokka

Men den er både stor og tung, og passer neppe for alle. 

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. mai 2015 - 17:19
Vis mer

I fjor høst testet vi LGs G Watch R, og utropte den til den første virkelig fine Android Waer-smartklokkene vi hadde testet.

Et halvt år senere syns vi fortsatt utseendet holder seg, da den ser mer ut som en klokke enn en datamaskin på armen, slik Samsungs avanserte Gear S eller Apple Watch gjør.

Ikke at det ikke finnes andre klokker der ute som ser bra ut. LG Watch Urbane hører i alle fall hjemme i kategorien.

Den har klokkehus utelukkende i metall, har en trill rund skjerm, og en klokkekrone på siden som fungerer som den eneste tasten. På baksiden sitter en pulsmåler. Vi syns det ser lekkert ut, men det er og blir en smakssak.

På siden sitter klokkekronen, som fungerer som eneste tast. Denne lar deg skru skjermen av og på, blant annet.
På siden sitter klokkekronen, som fungerer som eneste tast. Denne lar deg skru skjermen av og på, blant annet.

Oppfrisket G Watch R

Dette er i all hovedsak en oppfriskning av LG G Watch R. De har beholdt det aller meste av tekniske spesifikasjoner, inkludert en 1,3 tommers P-OLED-skjerm, med en oppløsning tilsvarende 320 x 320 piksler om den var rektangulær.

Den drives av en Snapdragon 400 med 1,2 GHz prosessor, og har 512 MB arbeidsminne. Klokken har 4 GB flashminne.

Som på forgjengeren merker vi oss enkelte tregheter i bruk. Ikke ofte nok til at det er et stort problem, men irriterende nok når det henger.

Batteriet er også som før 410 mAh, som ifølge LG skal gi inntil tre dagers bruk om du er forsiktig med strømmen. I realiteten må du regne med å lade klokken hver kveld eller annenhver kveld avhengig av bruk. En hendig ladedokk gjør dette til en enkel affære om du setter den på nattbordet.

LG hevder energiforbruket til klokken ligger på 130 mW under vanlig bruk, og så lite som 13 mW når den sparer på strøm og har skjermen på.

Det er stort sett bare utseendet og programvaren som er nyheter.

Les også: Det helt motsatte av Apple Watch - og åtte måneder på batteri

Den optiske pulsmåleren sitter på baksiden.
Den optiske pulsmåleren sitter på baksiden.

Design

Vi kan ikke kalle Watch Urbane spesielt liten eller lett, ettersom den er 1,1 cm tykk. Klokkehuset i blankpusset stål, og reima i ekte lær gjør dog at den tar seg bra ut både til finstasen og joggebuksa.

Reima har for øvrig standard 22 mm fester, slik at du kan gå til en urmaker og kjøpe nytt uten at det må spesialbestilles.

Baksiden av klokkehuset skjuler pulsmåler, ladekontakt og deksel i god gammeldags plastikk. Det er nok ikke denne siden av klokken du kommer til å vise frem mest uansett.

Klokken er ellers vanntett ned til en meter i inntil 30 minutter, altså er den IP67-spesifisert. Tanken er ikke først og fremst at du skal legge ut på svømmetur, men heller at du ikke skal trenge å bekymre deg for å ødelegge den når du vasker deg på hendene eller er ute i regnet.

I det store og hele en klokke som kanskje ikke fremstår som like maskulin i uttrykket som G Watch R, uten at den er er spesielt feminin i snittet heller.

Les også: Smartklokkene blir endelig pene

Pulsmåleren lar deg overvåke pulsen så lenge du har batteri til det.
Pulsmåleren lar deg overvåke pulsen så lenge du har batteri til det.

Programvare

Watch Urbane er basert på Android Wear, og fungerer dermed som andre Android-klokker i praksis.

Vi har ikke tenkt til å dra gjennom hele leksa om hvordan Android Wear fungerer i denne testen, så vi anbefaler at du tar en titt på vår test av LG G Watch om du vil ha en nærmere innføring i hvordan systemet virker.

Når det er sagt, så kjører Watch Urbane en nyere versjon av Android Wear enn den første klokken vi testet gjorde. Det betyr ikke at det er noen store forskjeller her, men det er blant annet mulig å aktivere skjermlås når du legger fra deg klokken, og at det er støtte for Wi-Fi.

Wi-Fi-støtte betyr at du skal kunne fortsette å motta varsler på klokken selv om Bluetooth-forbindelsen forsvinner.

Det er også enklere å komme til funksjoner i klokken enn tidligere, ved at appene, kontaktene dine og andre funksjoner er et sveip unna. Et sveip inn fra høyre tar deg til appene og innstillingen, et sveip til henter kontaktlisten din, og et tredje sveip åpner Google Now-funksjonene, som mulighet for å ta notater og sette påminnere og alarmer. sier du "OK Google" til klokken hopper den rett til denne siste siden.

Det er nå støtte for apper som holder skjermen påslått. Spesielt nyttig for handlelister eller navigasjon. I strømsparemodus vil en forenklet, monokrom versjon av appen vises.

Du kan også tegne emojier rett på skjermen når du skriver meldiner, og det er mulig å styre klokken ved hjelp av håndleddsbevegelser. Det betyr at du bare kan vippe klokken fra eller mot deg for å hoppe videre til neste varsel på klokken.

Selv om Google Now ikke forstår norske kommandoer, kan du diktere norsk tale uten problemer.
Selv om Google Now ikke forstår norske kommandoer, kan du diktere norsk tale uten problemer. Marius Valle
Som i tidligere tester skal vi påpeke at Android Wear i stor grad er basert på Google Now og talekommandoer. Siden Google Now ikke forstår norsk, får du ikke utnyttet dette, med mindre du er villig til å snakke engelsk til klokken.

Android forstår likevel norsk tale uten problemer, så du kan ganske enkelt diktere tekst med klokken. Det gjør det i praksis mulig å svare på meldinger uten å ta frem telefonen. I alle andre situasjoner vil tale bare hente opp et Google-søk.

LG har inkludert noen egne apper i klokken. Her får du en egen pulsapp, som ikke har noen tidsbegrensninger på pulsmåling. Den skal fungere med LGs kommende helseapp, som leveres med deres nye toppmodell G4.

Du kan slå numre rett på klokken.
Du kan slå numre rett på klokken. Marius Valle
De har også laget en egen telefonapp, som gjør det enkelt å finne kontakter og slå numre rett på klokken. Det er ingen høyttaler i klokken, så samtalen må fortsatt tas på mobilen. Har du et Bluetooth-hodesett kan du ved hjelp av appen foreta anrop uten å ta frem telefonen.

Nyhetene i Android Wear kommer også til andre Android-klokker, så det er ikke noe du må kjøpe en Watch Urbane for å ha glede av.

Les også: Lager gullvarianter av Apple Watch til en tidel av luksus-prisen

LG Watch Urbane kommer med klokkereim i lær. Denne kan byttes ut med vanlige reimer.
LG Watch Urbane kommer med klokkereim i lær. Denne kan byttes ut med vanlige reimer.

Konklusjon

Android Wear er slett ikke så dumt, og med den nye utgaven av operativsystemet er det enklere enn noen gang å bruke klokken uten å snakke til den. Alle funksjoner vil ikke være like lett tilgjengelig, ettersom systemet fortsatt i stor grad er basert på talekommandoer.

Inntil Google aksepterer norske kommandoer er det derfor vanskelig å anbefaler Android Wear bredt. Det er et nisjeprodukt her i landet.

Når det er sagt, så syns vi Watch Urbane er en ganske god smartklokke, og vi tror den vil egne seg bra for alle som vil ha en fin Android-klokke.

Så koster den også litt - i skrivende stund 3000 blanke kroner. Da kan det være greit å vite at du nå får forgjengeren G Watch R for 2000 kroner. Den er i stor grad det samme produktet i annen innpakning.

Når det er sagt: Heller ikke denne gangen føler vi at det er et produkt vi ikke kan unnvære. Det blir nok en dings å lade, og i de fleste tilfeller må vi uansett ta frem telefonen for å gjøre det vi vil.

Du som er over snittet glad i dingser vil nok se det annerledes, og er du ute etter en lekker Android-klokke er det Watch Urbane som gjelder akkurat nå.

Les også:

Slik svarer Samsung på Apple Watch

Dette synes testerne om Apple Watch

I 1994 var teknologien tiltenkt enkle hodesett. Nå skal den gjøre hele verden smartere

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.