T2

Dette er de beste alternativene til den nye Macbook-en

Tynne, lette og de trenger ikke koste en halv månedslønn.

Apples nye Macbook fås i sin sedvanlige sølvutførelse, i tillegg til iPhone-fargene gull og stellargrå. Den blir imidlertid kostbar - 12.590 kroner.
Apples nye Macbook fås i sin sedvanlige sølvutførelse, i tillegg til iPhone-fargene gull og stellargrå. Den blir imidlertid kostbar - 12.590 kroner. Bilde: Apple
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
18. apr. 2015 - 08:52

Den lenge rykteomsvermede og nærmest sagnomsuste 12-tommers Macbook-en ble endelig avduket i mars, og de fleste av ryktene stemte på en prikk.

Maskinen veier bare 910 gram, er skarve 13,1 millimeter tykk og ikke minst: Den er vifteløs og dermed musestille.

Det muliggjøres av Intels nye Core M-prosessorer, som klarer seg med kjøling tilsvarende 5 watt, riktignok på bekostning av en god del ytelse. Du får også bare én enkelt tilkoblingsmulighet i form av én USB-C-port, og den må også fungere som ladetilkobling.

Men om arbeidsoppgavene ikke er for tunge er sannsynligvis dette drømmemaskinen for mange der ute. Den er attpåtil prydet av nordnorsk natur.

Les også: Slik gjorde vi en gammel iPhone 4 dobbelt så rask

Dette får du

Nye Macbook (ja, for den heter bare det) koster dog en god slump penger, og det hjelper selvfølgelig ikke at Apple har skrudd opp de norske prisene på alt på grunn av den stive dollarkursen.

12.590 kroner skal de ha, og for den summen får du følgende spesifikasjoner:

  • 1,1 GHz Core M-prosessor med turbo opptil 2,4 GHz
  • 8 GB RAM
  • 256 GB flashlagring
  • Intel HD Graphics 5300

Legger du på 3200 kroner til får du en litt kjappere prosessor og dobbelt så mye lagring.

For slike summer finnes det naturlig nok mange gode alternativer, selv om Apples nye fortsatt er den letteste maskinen du kan få hendene på i noenlunde nær fremtid.

Les også: 10 smarte dingser til mobilen din

Attraktiv hybrid Lenovo Yoga 3 Pro.
Attraktiv hybrid Lenovo Yoga 3 Pro.

Attraktiv hybrid

La oss først ta en annen Core M-basert maskin, nemlig Lenovos Yoga 3 Pro.

Den har litt større skjerm enn Apple-varianten, men til gjengjeld enda høyere oppløsning enn Macbook-ens "retina"-skjerm og muligheten til å vri skjermen helt rundt sin egen akse, slik at du også kan bruke maskinen som et stort nettbrett.

Spesifikasjonene er ellers på linje med Macbook-en, men du får litt flere tilkoblingsmuligheter å ta av, blant annet to USB-porter og HDMI-utgang.

Yoga er uheldigvis ikke vifteløs, og da vi hadde den inne til test reagerte vi også på at vifta støyet mer enn vi hadde likt - og forventet.

Om du er støyallergisk bør du derfor se på noe annet, men du sparer i alle fall noen lapper om du velger Yoga - billigste modell koster 10.990 kroner i skrivende stund.

(Se spesifikasjoner for alle de omtalte maskinene nederst i saken.)

Les også: Windows 10 blir gratis for alle med Windows 7 eller 8

Den mest kompakte 13-tommeren Dell XPS 13.
Den mest kompakte 13-tommeren Dell XPS 13.

Den mest kompakte 13-tommeren

Om du helst vil ha litt mer kraft og ikke bryr deg så mye om hybridutformingen er det sannsynligvis Dells XPS 13 som bør stå øverst på lista. Den kan også by på 13-tommers skjerm, men det i et skall som minner mer om en typisk 11-tommer.

Vekten er også lav - henholdsvis 1,18 og 1,26 kilo uten og med touchskjerm, og du får "U"-varianten av Intels Core-prosessorer, som har langt mer kraft å by på enn M-utgavene.

Designet er dessuten lekkert, med ultratynne skjermrammer som gir et nærmest futuristisk utseende. Her kan du også velge mellom 1920x1080 eller 3200x1800 i oppløsning, og altså med og uten touch.

Dell tilbyr flere varianter, men en modell som omtrent tilsvarer Macbook-spesifikasjonene hva gjelder RAM og lagringsplass koster 10.490 kroner.

Les også: Infinite USB lar deg plugge i nesten så mange dingser du vil

Ultratynn - og ultralekker Asus Zenbook UX305.
Ultratynn - og ultralekker Asus Zenbook UX305.

Ultratynn - og ultralekker

Windows-maskinen som likner mest på den nye Macbook-en både i utforming og spesifikasjoner er sannsynligvis Asus Zenbook UX305.

Med sine 12,3 millimeter er den faktisk tynnere enn Apple-maskinen, selv om vekten er noe høyere med rundt 1,2 kilo.

Skjermen er dog større, og du får også her muligheten til å velge 3200x1800 om du vil det. UX305 er også vifteløs.

Der den ikke likner, er dog prisen. Asus har nemlig prissatt UX305 på et meget konkurransedyktig nivå - vi ser den helt nede i 7300 kroner for basisutgaven, mens en modell med prosessor, lagring og minne tilsvarende Macbook koster 8.690 kroner.

UX305 har dessuten hele tre USB-porter, og Asus har attpåtil fått plass til HDMI og minnekortleser.

Vi har dessverre ikke rukket å teste UX305 enda, men den har fått til dels svært gode anmeldelser i andre testmedier. i både inn- og utland.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Ultrabook med dedikert grafikk Asus Zenbook UX303LN.
Ultrabook med dedikert grafikk Asus Zenbook UX303LN.

Ultrabook med dedikert grafikk

Asus tilbyr også en annen ultrabook i 13-tommers-klassen, kalt UX303. Velger du modellen kalt LN får du også noe de færreste andre såpass tynne maskiner kan by på, nemlig en dedikert grafikkbrikke.

Det er bare snakk om Geforce GT840M, så noen superkraft får du ikke, men det er i det minste nok til å spille en del nyere spill på lave innstillinger.

Designet er i tillegg lekkert, og både støynivået og varmeutviklingen er lav. Du kan også spare et par tusenlapper - billigste utgave koster snaut 9.000 kroner i skrivende stund.

PC, nettbrett og notatblokk i ettMicrosoft Surface Pro 3. <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
PC, nettbrett og notatblokk i ettMicrosoft Surface Pro 3. Foto: Eirik Helland Urke

PC, nettbrett og notatblokk i ett

Det tok Microsoft et par forsøk, men endelig er Surface Pro 3 en maskin som bør være interessant for mange.

3:2-formatet på den 12 tommer store skjermen er litt uortodokst, men kan i mange tilfeller være mer praktisk enn 16:9-formatet de fleste andre maskiner benytter siden du får mer plass i høyden.

Vekten er lave 798 gram, men du må eventuelt også regne inn et tastaturomslag om du vil ha fysiske taster å trykke på.

Surface Pro 3 kjører full Core-prosessor, og det følger også med en "penn" i pakken som du kan tegne direkte på skjermen med.

Prismessig kommer imidlertid ikke Surface veldig heldig ut, og vi mistenker at dollarkursen har hatt sitt å si også her. Skal du ha 8 GB RAM og 256 GB lagring må du opp i 12.300 kroner, og da kommer tastaturomslaget i tillegg.

Les også: Dette bør du vite om Apples nye bildeprogram

Air er fortsatt god

Vi kommer heller ikke unna Apples tidligere tynneste, nemlig Macbook Air. Velger du 11-tommeren slipper du unna med 1,06 kilo, mens 13-tommeren veier inn på 1,35 kilo.

Da får du brukbare spesifikasjoner til en ålreit pris, men du går også glipp av skjermoppløsningene de fleste andre maskiner i denne klassen kan by på. Apple sverger fortsatt til henholdsvis 1366x768 og 1440x900, noe som nærmest fremstår som forhistorisk den dag i dag.

Det du imidlertid får er klassens beste batterilevetid og ikke minst OS X til en noe billigere penge enn den nye Macbook-en kan tilby.

På den annen side: Skal du ha 8 GB RAM og 256 GB lagring koster Air minst like mye som den nye.

Macbook Air og storebror Pro er begge to gode valg i denne klassen.
Macbook Air og storebror Pro er begge to gode valg i denne klassen.

Størst og kraftigst

Storebror Pro er naturlig nok også et aktuelt valg om du er i markedet for en maskin på denne størrelsen.

Den er riktignok den tyngste i denne sammenlikningen, men kan til gjengjeld by på en enda kraftigere prosessor enn alle de øvrige, samtidig som batterilevetiden er god og skjermoppløsningen svært høy.

Prisen for basismodellen er den samme som for nye Macbook, men da må du ta til takke med 128 GB lagring. Den integrerte grafikken er imidlertid langt bedre, ettersom det er snakk om Intels såkalte Iris-grafikk, og du får langt flere porter å ta av.

Les også: Dette er ryktene om iPhone 7

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.