OLJE OG GASS

Dette er de 15 største oljekontraktene i 2015

– Norske leverandører har nesten gjort rent bord.

Statoil har delt ut de syv største kontraktene i år. Tre av disse er tilknyttet Sverdrup, fire er rammeavtaler for blant annet vedlikehold.
Statoil har delt ut de syv største kontraktene i år. Tre av disse er tilknyttet Sverdrup, fire er rammeavtaler for blant annet vedlikehold. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
25. des. 2015 - 20:09

Oljeåret 2015 har vært preget av uro, kostnadskutt, nedgang i aktivitet, og massive nedbemanninger i industrien.

Men det har vært et solid knippe oppturer også. Teknisk Ukeblad har, med hjelp av Rystad Energy, sammenstilt de 14 største kontraktene knyttet til petroleumsindustrien i Norge i 2015.

Totalt er det snakk om kontrakter til en verdi av over 53,5 milliarder kroner. Og gladnyheten for norsk industri: I all hovedsak har kontraktene gått til Norge.

– Rent bord

Prosjektleder i analyseselskapet Rystad Energy, Markus Nævestad, sier til Teknisk Ukeblad at det på tross av nedgangstidene har vært et ganske godt år for norske leverandører.

– Norske leverandører har nesten gjort rent bord, sier Nævestad.

Årsaken er i stor grad det gigantiske Johan Sverdrup-prosjektet. Hele åtte av de 14 største kontraktene er knyttet til Johan Sverdrup.

– På grunn av Sverdrup har 2015 vært et ganske bra år for norske leverandører hvis man ser på tildelinger i verdi. Her har man i praksis hatt fire store utbyggingsprosjekt på lik linje med Edvard Grieg, Aasta Hansteen og Ivar Aasen, sier han.

Milliarddryssene

Aibel troner på toppen av listen, både på 1. og 2. plass. Den største kontrakten har en estimert verdi på 8 milliarder kroner og er boligkvarteret til Johan Sverdrup.

Dessuten, som det ble gjort kjent tidligere i desember, fikk Aibel også en diger rammeavtale for vedlikehold og modifikasjon for Statoils innretninger på norsk sokkel. Denne var på om lag 7,5 milliarder kroner.

Nummer tre på listen er igjen en Sverdrup-kontrakt, men denne gangen til det sørkoreanske verftet Samsung Heavy Industries, som skal levere stigerørs- og prosessplattformen til Sverdrup. Den har en verdi på om lag 7 milliarder kroner.

Ellers er det flere milliardkontrakter til norske leverandører, både Kværner, Aker Solutions, Odfjell og Apply.

– Har valgt A-laget

Sverdrup-prosjektet består som kjent av fire forskjellige plattformer som skal bygges ut til ett digert felt.

– Det unike her er selvsagt at det kommer fra en unik kunde og samme prosjekteringsorganisasjon hos kunden – og man på den måten har kunnet optimalisere tildelingene. Man har ikke i like stor grad trengt å vurdere hva slags load leverandørene kan få fra andre prosjekter, slik det var i 2012/2013, sier Nævestad.

Han legger til:

– Statoil ser ut til å ha valgt A-laget langs hele linjen på Johan Sverdrup.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.