GUIDER

Dette du må vite om Spotify på mobilen

Finn ut alt du trenger å vite for å komme i gang med Spotify på din mobil.

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. des. 2010 - 11:37

Vi i Mobili har lenge snakket svært varmt om Spotify på mobilen. Dette programmet er ene og alene grunnen til at vi nærmest har sluttet å overføre musikk til mobilen.

Når vi overfører MP3-filer til mobilene vi tester er det ene og alene for å sjekke lydkvalitet og funksjonalitet i telefonenes innebygde musikkspillere. Utover dette er det Spotify vi bruker til musikk.

Vi er selvsagt klare over at det finnes et norsk alternativ i Wimp, men inntil videre er Spotify det programmet som fungerer på de fleste smarttelefoner.

Vi får stadig spørsmål om forskjellige mobiler kan kjøre Spotify, hvordan man installerer det, hva det koster og annet. Derfor har vi satt sammen denne guiden som svarer på de viktigste spørsmålene rundt Spotify Mobile.

Dette trenger du

Først og fremst må du ha Spotify Premium. Dette koster 99 kroner i måneden, og fungerer på både PC og mobil. Den store fordelen er at du slipper reklame, og at du kan bruke Spotify på mobilen.

Her kan du lese mer om Spotify Premium »

Spotify fungerer på følgende plattformer:

Android

Windows Mobile 6.x

Symbian (både S60 3/5 og S^3)

iPhone

Palm WebOS

Klikk på linkene for å få installasjonsinstruksjoner.

Les også: Vi tester Spotify på Maemo » 


Jeg får ikke installere Spotify. Hva er galt?

ANDROID:

Dersom du har en Android-telefon og ikke finner Spotify i Android Market kan du installere programmet manuelt. Det første du da skal gjøre er å gå inn i innstillinger -> applikasjoner og krysse av på "Ukjente kilder". 

Deretter åpner du nettleseren på mobilen og går til m.spotify.com og laster ned programmet derfra. 

SYMBIAN:

Dersom du ikke finner Spotify i Ovi Butikk er det fordi Spotify ikke har verifisert at din telefon fungerer med programmet. Det er lett å omgå dette. Gå inn på m.spotify.com med mobilnettleseren og velg en lignende telefon fra nedtrekkslisten.

Tommelfingerregelen er at du velger telefon utifra skjerm. Har du fulltastatur og bred skjerm velger du Nokia E72. Har du nummertaster og stående skjerm velger du Nokia N95. Har du trykkskjerm velger du Nokia N97. De samme reglene gjelder dersom du har en Symbian-telefon fra andre produsenter, som Sony Ericsson eller Samsung.

Hvordan kan jeg laste ned musikk til telefonen min?

Vi mener den største grunnen til å ha Spotify på mobilen er muligheten til å laste ned musikk. Denne musikken kan bare spilles av gjennom Spotify-programmet, og er tilgjengelig i spillelister.

Det første du trenger er noen spillelister du ønsker å ha med deg. Det enkleste er å opprette disse på PC-programmet, men det er også mulig å opprette spillelister i mobilprogrammet.

Når du har spillelister velger du "Playlists" i Spotify, og deretter "Offline playlists". Her huker du av spillelistene du vil laste ned til mobilen, og deretter "Done". 

Nå lastes sangene i spillelistene ned til telefonen.

Les også: Slik bruker du offline-modus i Spotify »


Jeg får ikke lastet ned spillelister

Det er to ting du skal sjekke dersom du ikke får lastet ned spillelistene:

SJEKK INNSTILLINGENE

Gå inn i "innstillinger" og sjekk at "Force offline" ikke er huket av. Sjekk så at "Sync over Wi-Fi" er huket av. Du må også ha aktivert Wi-Fi på din telefon, og være koblet til et trådløst nettverk du har tilgang til.

Dersom din telefon ikke har Wi-fi, eller dersom du ønsker å laste ned spillelister over 3G, kan du også huke av på "Sync over 3G".

NB: Å laste ned spillelister over 3G bruker store mengder datatrafikk. Vær 100 prosent sikker på at du har fastpris på data før du setter i gang.

SJEKK AT DU HAR NOK MINNE

For å laste ned musikk til telefonen må du også ha nok plass i telefonens minne eller på minnekortet. Undersøk at det faktisk er plass til å laste ned musikk.

Hvor mye plass tar musikken?

Du kan lagre inntil 3333 sanger på telefonen din med en maks kvalitet på 160 kbps. En sang på fire minutter tar i teorien inntil 4,8 MB på telefonen din. Dersom du har 3333 sanger på telefonen, og snittlengden er 4 minutter, tar dette 16 GB.

I praksis vil du neppe ha så mye musikk, men du bør ha 1 - 2 GB dersom du skal ha litt musikk. I de fleste tilfeller krever dette at du har et minnekort i telefonen din. Dersom dette har en kapasitet på 1 GB eller mindre bør du vurdere å kjøpe et større.

I skrivende stund får du et Micro-SD-minnekort på 8 GB for under 150 kroner.

Hvor god er lydkvaliteten?

Spotify kan i utgangspunktet spille av musikk i kvaliteten 320 kbps. Men dette gjelder bare på PC-en. Den høyeste kvaliteten du får på mobil er 160 kbps.

Men Spotify vil i utgangspunktet spille av musikk enda lavere kvalitet dersom du spiller av over mobilnettet. Da er kvaliteten 96 kbps. 

Dette kan du endre på ved å gå inn i innstillingene og velge "High bandwidth" under "Stream". Dersom du skal laste ned spillelister over mobilnettet vil låtene lastes ned i kvaliteten som er satt i denne innstillingen.

Hvor mye koster det å spille musikk direkte?

Dersom du spiller musikk du ikke har lastet ned bør du være oppmerksom på at dette kan koste mye penger om du ikke har fastpris eller pristak på datatrafikk. 

I lav kvalitet (96 kbps) kan Spotify bruke inntil 43 MB i timen. I høy kvalitet (160 kbps) bruker du 72 MB i timen.

Noen priseksempler på bruk av Spotify i en time ved lav og høy kvalitet:

One Call Faktura:
42,57 / 71,28 kroner (0,99 kr pr MB)

LUDO Rød:  
172 / 292 kroner (4 kr pr MB)

Tele2 Flex:  
215 / 360 kroner (5 kr pr MB)

(Priser hentet inn desember 2010) 

Abonnementer hos mange operatører, som Telenor og Netcom, har makspris på datatrafikk per dag. Dette koster henholdsvis 9 og 10 kroner, med en hastighetsbegrensning dersom du overstiger 200 MB i måneden. Det vil altså ikke ta lang tid før du overstiger denne grensen.

Dersom du skal spille musikk direkte anbefaler vi at du får fastpris på data hos din operatør, ellers kan Spotify fort bli en svært dyr fornøyelse.

Kan flere bruke Spotify Premium-kontoen min?

Ja, inntil tre telefoner kan brukes med Spotify og nedlastet musikk i tillegg til PC-en. Dermed kan flere i familien nyte godt av din Spotify-konto.

Men du kan i utgangspunktet bare bruke Spotify på én avspiller av gangen. Avspilling på mobilen vil stoppe dersom du spiller musikk på PC-en eller på en annen mobil.

Dette kan du imidlertid unngå ved å velge "Offline mode" når du starter Spotify, eller ved å velge "Force offline" i innstillingene på mobilavspilleren. Siden Spotify da ikke har kontakt med internett vil du kunne spille av musikk på alle mobilene samtidig.

Det eneste du må huske på er at Spotify må koble seg til nettet og sjekke lisensen din en gang i måneden.

Dersom du laster ned spillelister på flere enn tre telefoner vil de nedlastede spillelistene på de forrige telefonene automatisk slettes i den rekkefølgen du aktiverte Spotify på dem.

Har du andre spørsmål?

Om du lurer på noe annet vedrørende Spotify på mobilen kan du spørre oss på Facebook. Vi svarer på alle spørsmål så fort vi klarer!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.