MOBIL

Dette beistet kan stå i din neste mobil

Qualcomms nye Snapdragons S4 har firekjerneprosessor og rå ytelse.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. juli 2012 - 12:56

Systembrikker

En systembrikke er en liten brikke som inneholder alle de viktigste komponentene til for eksempel en mobiltelefon. 

Det vanlige er at de inneholder prosessor, grafikkprosessor, tilkobling for lagring, minne, modem, GPS og en hel del andre komponenter.

Dersom du enda ikke har kjøpt deg en telefon med firekjerneprosessor er det mange gode grunner til å vente litt til. En av disse grunnene heter Qualcomm Snapdragon S4 APQ8064, som skal markedsføres som S4 Pro.

Dette er Qualcomms kommende systembrikke, og målinger tyder på at den blir et beist.

LES OGSÅ: Denne brikken står i Samsung Galaxy S III

Tidligere denne uken inviterte Qualcomm amerikansk presse til å ta en nærmere titt på en såkalt MDP (Mobile Development Platform). Dette er kort fortalt et nettbrett laget for at utviklere skal kunne teste ut programvare på Qualcomms maskinvare, og den aktuelle MDP-en er utstyrt med den nye APQ8064. 

APQ8064 er en systembrikke, noe som vil si at den er en enkelt brikke som inneholder blant annet applikasjonsprosessor og grafikkprosessor.

I denne er det en firekjernet prosessor av typen Krait v2 som kjører på 1,5 GHz. Dettte er i praksis samme prosessor som du finner i telefoner som HTC One S, bare med dobbelt så mange kjerner.

Den har også den nye grafikkprosessoren Adreno 320, som er neste generasjon grafikkprosessor fra Qualcomm. En av nyhetene er at grafikkprosessoren nå kan utføre oppgaver som tidligere ble kjørt på applikasjonsprosessoren.

LES OGSÅ: Dette er supertelefonene

Ytelsen

Nyheten har allerede blitt grundig testet, og nettstedet Anandtech.com har publisert en rekke resulater fra forskjellige ytelsestester. Fra disse kan vi trekke ut at den nye systembrikken har fått svært god grafikkytelse.

I grafikktesten GLBenchmark 2.1 ligger den et lite hestehode foran Android-telefoner og -nettbrett, men samtidig også et stykke bak Apples nye iPad. Grunnen er antakeligvis at grafikkprosessoren til iPad, PowerVR SGX543MP4 rett og slett er kraftigere. Sammenlignet med hva du får i Android-verdenen ser Qualcomms nye Snapdragon ut til å bli kongen på haugen.

I andre tester, som SunSpider JavaScript Benchmark og Rightware Browsermark viser Qualcomms MDP-brett muskler, og legger seg helt i tet. Det samme gjelder for andre tester som måler prosessorytelse.

LES OGSÅ: Ytelsesduell - Exynos 4 Quad vs Nvidia Tegra 3


Andre spesifikasjoner

Den nye brikken har ellers det som trengs, inkludert støtte for avspilling av 1080p-video, mulighet for 3D og inntil 20 megapikslers oppløsning på kameraet, GPS, og Bluetooth 4.0.

Den er bygget med 28 nm-prosess, som kort sagt betyr at den utvikler mindre varme og bruker mindre strøm enn tilsvarende løsninger bygget med for eksempel 45 nm-prosess.

Hva betyr dette for batteriet?

Så er selvsagt spørsmålet om den kraftige ytelsen kommer til å straffe batteriet hardt. I teorien skal APQ8064 ikke bruke så mye mer strøm enn systembrikken som står i HTC One S. Hver enkelt prosessorkjerne kan nemlig aktiveres og deaktiveres, og kjøres på forskjellige hastigheter etter behov.

LES OGSÅ: Test av HTC One S

Det skal i praksis bety at strømforbruket først går opp når det er behov for mer kraft. Noe av det vi var mest fornøyde med da vi testet HTC One S var nettopp den gode batteriytelsen kombinert med den kraftige maskinvaren. Det er altså lov til å håpe på at vi får mer av det samme når de nye Snapdragon S4-brikkene kommer.

Hvordan ytelsen blir i praksis gjenstår å se, da produsentene gjerne justerer litt her og der i sine egne produkter. 

Når det faktisk kommer produkter på markedet er ikke annonsert, men da APQ8064 er laget først og fremst for nettbrett er det mest sannsynlig at det vil lanseres brett med den. Det betyr ikke at den ikke kan dukke opp i telefoner også.

Du kan se alle ytelsestestene og flere tekniske detaljer om APQ8064 hos Anandtech.com.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.