PRODUKSJON

Detektiver med DNA

24. jan. 2001 - 07:15

Glem merking med radioaktive isotoper, salter og fargestoffer. Nå kommer de syntetiske DNA-molekylene. De er enkle og ufarlige, og kan produseres i et uendelig antall ulike koder.

Markedsdirektør Dag Kristensen i ChemTAG sier firmaet i dag konsentrerer seg om tre hovedområder, der det ene er kommersialisert og gir løpende inntekter for selskapet. Dette er sporing av forurensningskilder og lekkasjer i drikkevann og avløpssystemer, deponier og grunnvann.

Det er også mulig å spore større vannbevegelser i overflatevann – eksempelvis hvor raskt et utslipp fra et renseanlegg fortynnes, og hvordan det spres. Ekstremt lave konsentrasjoner av DNA kan registreres.

For de to andre hovedområdene er teknologien fremdeles under utvikling. Et av disse er sporing av oljeforurensning fra skip og industri. Når oljeprodukter er merket med DNA, gir dette en sikker identifikasjon som det ikke er mulig å forfalske.

I tillegg jobber ChemTAG med å utvikle DNA-baserte sporhunder som kan anvendes til sporing av væskebevegelser i olje- og gassreservoarer.

Les mer om dette i TU nett og papir nr 4 den 25. januar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.