Smarte næringsbygg

– Det trenger ikke være dyrt å gjøre gamle bygg smarte

Tommy Hagenes i Energy Control tester ut sensorer i «dumme» næringsbygg.

Til tross for den beskjedne størrelsen har de tre sensorene fra Disruptive Technologies (nærhet, trykk, temperatur) innebygd batteri med 15 års levetid. De runde inneklimamålerne fra Airthings gir løpende informasjon om tettheten til ulike partikler i lufta og mange andre parametre. Easy IO er modulen som har gjort låsene i Kokstadfalten 4 smarte.
Til tross for den beskjedne størrelsen har de tre sensorene fra Disruptive Technologies (nærhet, trykk, temperatur) innebygd batteri med 15 års levetid. De runde inneklimamålerne fra Airthings gir løpende informasjon om tettheten til ulike partikler i lufta og mange andre parametre. Easy IO er modulen som har gjort låsene i Kokstadfalten 4 smarte. (Foto: Energy Control)

Tommy Hagenes i Energy Control tester ut sensorer i «dumme» næringsbygg.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »
Les også

– Vi oppgraderer eksisterende teknologi i de gamle byggene med sensorer og nye funksjonaliteter, sier Tommy Hagenes, daglig leder i rådgiverselskapet Energy Control.

Han tenker spesielt på et pilotprosjekt på Kokstad i Bergen, hvor han og Roar Smelhus fra rådgiverselskapet 6CST har et eldre næringsbygg på 4200 kvadratmeter til sin disposisjon. Bygget har stått mer eller mindre tomt i flere år, og planen er å oppgradere det til et smarthus uten de store økonomiske investeringene.

I stedet for å bestille en komplett løsning fra én leverandør, prøver de seg fram med et utvalg av de mangfoldige sensorene som er kommet på markedet.

Coworking

Proptech Bergen co working smarthus iot automasjon energy control sensorer
Proptech Bergen skal gjøre Kokstadflaten 4 til et stadig smartere kontordelingslokale. Foto: Energy Control

– Når du starter et slikt prosjekt, får du mange tilbud på pakkeløsninger til flere hundre tusen kroner. Vi ønsker å vise at det ikke trenger å koste så mye å gjøre dumme bygg smarte, sier Hagenes.

På Kokstad skal de etablere et nytt coworking-konsept, altså et samlingssted for oppstartsbedrifter og andre som ønsker uforpliktende og billig leie av kontorpult, møterom, nett, kantine, kaffemaskin og andre vitale kontorfasiliteter. I stedet for å eie eller leie en fast kontorplass, leier du tilgang til disse tjenestene, det være seg for noen timer eller måneder.

Ifølge DNB er to prosent av Oslos kontorplasser nå av coworking-typen, med Mesh, Spaces, Startuplab, Oslo 657, Home Workspace og Epicenter som noen av de mest kjente. Nevnte Roar Smelhus har selv vært med på å etablere Banken i Oslo, nok et tilskudd til hovedstadens coworking-tilbud.

– Dette har ikke tatt av i Bergen ennå, og det ønsket vi å gjøre noe med. At bygget vårt ligger nær flyplassen på Flesland, tror vi er en fordel, konstaterer Tommy Hagenes.

Prosjektet, som fikk navnet Proptech Bergen, ble offisielt åpnet 3. april, og tredje etasje i bygget er i ferd med å fylle seg opp.

Alle ønsker å knekke koden for et godt inneklima. Det er klage nummer én fra norske leietakere

Tommy Hagenes

Et av de største buzzordene i eiendomsbransjen for tiden er proptech, altså eiendomsteknologi eller, mer nøyaktig, trådløs smarthusteknologi for næringseiendom. Proptech Bergen skal være et coworking-sted spesielt for proptech-miljøet, bedyrer Tommy Hagenes.

– Poenget er at leietakerne skal kunne være med på å utvikle bygget, sier han og viser til at blant annet den norske sensorleverandøren Airthings er blant leietakerne.

Les også

Telefonen som nøkkel

Noe av det første de gjorde på Kokstad, var å utstyre inngangsdørene med sensorer.

– I stedet for å bytte ut låsemekanismen som var der med et helt nytt system, koblet vi åpne- og lukkemekanismen til en modul som gjør at de som skal ha adgang til bygget, kan komme seg inn via en mobil-app, forklarer Hagenes.

Proptech Bergen co working smarthus iot automasjon energy control sensorer
Tommy Hagenes Foto: Energy Control

Boksen de monterte på låsene, var en såkalt I/O-modul (input/output), og innebærer i praksis en digitalisering av låssystemet, som dermed kan styres trådløst fra telefonen. Hagenes sammenligner løsningen med de digitale nøklene til det norske selskapet Unloc, som gjør at gårdeiere kan gi postbud, håndverkere, leietakere og andre adgang til byggene sine via en app. De som er innvilget adgang, kan åpne dørene med et tommelsveip på mobilskjermen.

Egen app for bygget

Med appen som er spesialdesignet for Kokstadflaten 4, kan man også styre inneklimaet i egen sone i kontorlandskapet.

De frimerkesmå sensorene fra norske Disruptive Technologies er satt ut i alle rom og på så å si alle møbler og gjenstander, og gir informasjon om alt fra ledige pulter og toaletter til temperaturforhold og åpne dører og vinduer.

Selv om Disruptive Technologies foreløpig bare har sensorer for temperatur, nærhet og trykk, er det bare fantasien som setter grenser for hva slike registreringer kan brukes til. En nærhetssensor klistret til baksiden av et verdifullt bilde, vil gi signal hvis bildet blir tatt ned fra veggen. Under trekket på en stol vil sensoren reagere hver gang noen setter seg eller reiser seg.

Les også

Temperatur avgjør tilstedeværelse

– Akkurat der ble vi litt lurt. Det viste seg at det er mange måter å sitte på en stol på. Noen sitter bare på kanten av stolen, noen foretrekker til og med å jobbe stående. Dermed kunne pulter som var opptatt, fremstå som ledige i appen, sier Hagenes.

Proptech Bergen co working smarthus iot automasjon energy control sensorer
Coworking-konseptet går ut på å leie kontortjenester snarere enn å eie eller leie et lokale fast. Målgruppen er oppstartsbedrifter og gründere. Foto: Energy Control

Løsningen ble å bytte ut nærhetssensorene med temperatursensorer.

– Alle mennesker utstråler varme, så det viste seg å være en mer presis målemetode. Det var Entra som tipset oss om dette, sier Hagenes, som hyller samarbeidsånden i proptech-miljøet.

– Folk deler villig vekk av erfaringer og tips. Alle ønsker en mer bærekraftig og effektiv eiendomsbransje. Og alle ønsker å knekke koden for et godt inneklima. Det er klage nummer én fra norske leietakere, sier Hagenes.

Les også

Kobler sensordata

Til å måle luftkvaliteten i kontorene på Kokstad bruker de hovedsakelig sensorer fra Airthings, også det en norsk bedrift som har vunnet innovasjonsutmerkelser. Sensorene deres måler alle de vanlige inneklimaparameterne, som CO2, luftfuktighet, radon, temperatur og såkalte flyktige organiske forbindelser (VOC), og de er koblet til et enklere grensesnitt enn det de fleste teknisk driftsansvarlige her i landet har vært vant til.

Proptech Bergen co working smarthus iot automasjon energy control sensorer
For 2000 kroner i måneden har du tilgang til møterom og andre fasiliteter hos Proptech Bergen. Foto: Energy Control

– Vi sammenholder informasjonen fra flere sensorer. Hvis inneklimaet har vært helt perfekt i en periode, er det viktig å vite om det for eksempel sto vinduer eller dører åpne, og hvor mange som var til stede.

– Det finnes hundrevis av sensorer der ute. Vi holder akkurat nå på å teste ut en israelsk sensor som skal være god til å telle mennesker i et lokale.

Billigere drift

Tommy Hagenes vil også fremheve at det er penger å spare på aktivt å analysere sensordata. På Kokstad oppdaget de at de overventilerte 20–25 timer i uka.

– Sensorene gir oss mye bedre styring over klimaanlegget. Samtidig ser vi fram til at det kommer målere for laststyring for næringsbygg. Tibber og de andre som leverer løsninger for døgnjustering av strømforbruket, retter seg foreløpig kun mot boligmarkedet, sier han.

De grunnleggende endringene bygg- og eiendomsbransjen står overfor, kan bli vanskelige å håndtere for dem som velger en tradisjonell tilnærming.

Tommy Hagenes

Et annet sparetiltak som IoT-sensorene har gjort mulig, er behovsstyrt og ikke kalenderstyrt vedlikehold. Med blant annet vibrasjons- og desibelsensorer på tekniske komponenter, kan driftansvarlig la være å reise til bygget før det oppdages avvik.

– Forebyggende vedlikehold vil vi naturligvis ikke slutte med. Dette gjelder bare rutinekontrollene som stort sett går ut på å konstatere at alt virker som det skal, og at det ikke lekker noe sted, sier Hagenes, som har bakgrunn som teknisk forvalter og prosjektutvikler.

Frykt for sky-lagring

– I min tid som tekniker la jeg merke til at det ofte var et stort gap mellom de tekniske mulighetene i et bygg og den faktiske bruken av det. Selv om bare 20 prosent av norske næringsbygg har en sentral driftsenhet, for eksempel, er det mange enkle tiltak som kan løfte byggene over i den digitale tidsalderen og gjøre driften enklere og smartere, sier Hagenes.

Les også

Han tror frykten for den digitale skyen har holdt mange gårdeiere og forvaltere tilbake fra å etablere IoT-løsninger i byggene sine.

– Den frykten er nok i ferd med å avta nå. Folk har skjønt at når det går bra å sende bankopplysninger opp i skyen, er det mye annet som er trygt også, sier Hagenes.

Han understreker at Proptech Bergen skal være åpent for alle i eiendomsbransjen, og at de ønsker å dele alt de finner ut om nye IoT- og inneklima-løsninger.

– Vi trenger denne læringen nå. Vi ser at bransje etter bransje blir disruptet, og vi frykter at de grunnleggende endringene bygg- og eiendomsbransjen står overfor, kan bli vanskelige å håndtere for dem som velger en tradisjonell tilnærming, advarer Hagenes. 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå