MENINGER

Det store mobilspillet

KONGE: Fredrik Baksaas i Telenor er den desiderte hersker i mobilriket Norge.
KONGE: Fredrik Baksaas i Telenor er den desiderte hersker i mobilriket Norge.Bilde: Telenor
Finn Halvorsen
1. okt. 2007 - 18:04

Kongen er selvsagt Telenors konserndirektør Fredrik Baksaas. Essene er egen infrastruktur, landsdekkende GSM-nett, 3G-dekning og en ubestridt markedslederposisjon, selv om NetCom har gjort så godt de kan på utfordrersiden i over 15 år.

For ikke lenge siden kapret NetCom også Tele2s kunder over på sitt mobilnett. Trafikk fra 400 000 ekstra kunder er ikke å kimse av. Men gleden ble kortvarig. Nylig ble det klart at Tele2 går i kompaniskap med Network Norway. Tele2 Norge AS kjøper 50 prosent av aksjene i Network Norways nettselskap AMI, som har lisens i GSM 900-båndet. Utbyggingen har allerede startet og planen for første fase er å bygge ut 400 – 500 basestasjoner.

Dermed er mobilspillets dronning på banen; administrerende direktør Ingvild Myhre i Network Norway. Hun kan spillets regler fra sin fortid som blant annet direktør for Telenor Mobil. Nylig klarte hun også det kunststykket å få Post- og teletilsynet med på at Network Norway skal ha roamingrettigheter både i Telenors og NetComs nett.

Hun vet at utbygging av et eget mobilnett koster penger – mye penger. Det er derfor ikke overraskende at hun har funnet noen å dele regningen med. Enkelte observatører mente kanskje at valget ville falt på BaneTele. De har penger på bok, og administrerende direktør Stig Herbern lovte i et intervju med TU nylig sine kunder et mobiltilbud ”om ikke altfor lang tid”.

Vi ringte Herbern for å høre hvor langt de er kommet, om det omtalte mobiltilbudet er like om hjørnet. Vi treffer Herbern balanserende i en stige på hytteveggen på fjellet med mobiltelefon i den ene hånden og hammer i den andre. Svaret gir seg selv; ring i neste uke! Jokeren er med andre ord ennå ikke i spill.

Men knekten er med. Han sitter i Larvik og heter Stein Matre, gründer og sjef i MTU-gruppen. De er i full gang med å bygge videre på det mobilnettet Robert Hercz i sin tid startet med sitt Teletopia. Matre sa i mai til TU at de var forhandlinger om avtale med en industriell medspiller som skal inn med en fjerdedel i nettsatsingen. Han ventet en avklaring i løpet av forholdsvis kort tid.

– Prosessen er litt treg, men vi har ikke hastverk, sier han nå. Men han røper at de skal møtes om et par dager. – Og uansett resultat, jobber vi videre med den utbyggingen vi allerede er i gang med, sier han.

Han har selvsagt registrert samarbeidet mellom Network Norway og Tele2. – Det er en spennende konstellasjon. Men de står uten 3G-tilbud. Vi er i samtaler med mobilselskapet 3, som har lisens i Norge. Den må utnyttes i løpet av et års tid.

Knekten regner uansett med å komme i mål med en avtale.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.