KRAFT

– Det rene vanvidd

- Det vil være det rene vanvidd å gi avkall på det nasjonale eierskapet til kraftressursene, mener Finn Lied.
- Det vil være det rene vanvidd å gi avkall på det nasjonale eierskapet til kraftressursene, mener Finn Lied. Bilde: Tove Breistein
Trond Gram
6. apr. 2009 - 07:10

– Den fremtidige verdien avdekkes ikke av den prisen man får. Det vil være enormt dårlig forretning å selge kraftverkene i dag. Man får en pris som kanskje har et perspektiv på 10 til 20 år, men her snakkes det om evige verdier, sier Finn Lied, tidligere industriminister og direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Ingen grunn til utleie

Lied var styreleder i Statoil mellom 1974 og 1984, og bidro til utformingen av en strategi for nasjonal kontroll over oljeressursene.

– Det vil være det rene vanvidd å gi avkall på det nasjonale eierskapet til kraftressursene. Jeg ser heller ingen grunn til utleie av kraftverk. Jeg tror ikke de som vil leie har et langsiktig nasjonalt perspektiv, legger han til.

Ikke mye hjemfall igjen

– Når det samtidig gis tillatelse til å selge 30 prosent, blir det ikke mye igjen av hjemfallsretten, sier Lied videre.

Men den tidligere industristrategen legger til at det er fornuftig av regjeringen å begrense utleie til 15 år, og ikke 50 som flere aktører presser på for.

– Dette er et spørsmål om man har et langsiktig perspektiv. Energiveteranene har et slikt perspektiv, både når det gjelder kunnskap om systemet og det nasjonale perspektiv. Med dagens kortsiktige tenkning e det ikke alle som gir dette sin tilslutning, avslutter han.