DATATELE

Det private datahvelv

11. des. 2006 - 07:25

Det er lenge siden all din digitale produksjon fikk plass på en diskett.

I dag består de personlige digitale eiendelene av atskillig tyngre filer som musikk, bilder og video. Og de er verdifulle. Digitalfotografer tar minst fem ganger flere bilder enn i de gamle analoge dagene, men det er så som så med sikkerhetslageret.

Mange har hele samlingen på PC-en, vel vitende om at harddisken kan ta kvelden. I tillegg skjer det jo at PC-ene blir stjålet og hus brenner opp.

Til disk

De aller enkleste i dag er å sikkerhetskopiere til en ekstern disk. Etter hvert som USB-porten har gått sin seiersgang på PC-er og Mac-er og diskprisene er blitt nærmest latterlig billige, har slike eksterne lagringsenheter også blitt svært rimelig. De koster fra rundt tusenlappen og oppover og en del kommer med programvare for sikkerhetslagring. Det er bare å koble til, trykke på knappen, og så er de nye filene dine sikret.

Et annet alternativ for de litt mer avanserte, er å sette en NAS-boks inn i hjemmenettet. NAS, står for Network Attached Storage og er i prinsipp en lagringsserver alle som bruker nettet kan bruke. Det betyr at alle familiemedlemmene kan benytte den til sikkerhetslagring og til et felles arkiv for bildene som alle tar.



Optisk

Om slik ekstern disklagring er enkelt, så er ikke lagring på optiske medier mye vanskeligere. Tidligere var det nødvendig med spesielle brenneprogrammer for å brenne CD-er og DVD-er, men nå klarer operativsystemet å gjøre jobben. Både Windows og Mac OS inneholder programvare som kan hjelpe brukerne med å ta sikkerhetskopier.

En CD byr kanskje på litt lite plass i dag, men en DVD er atskillig bedre, spesielt hvis du bruker den moderne varianten med to sjikt. Da kan du lagre hele 8,5 GB på én disk.

Snart kommer variantene med blå laser også; HD-DVD og Blu-ray, men for det første vil de bli svært kostbare per GB i starten og så bidrar formatkampen til at de spenner ben for hverandre og vi får den klassiske lose – lose situasjonen.

Det fine med DC-er og DVD-er er at de er små, lette og lagre og en eventuell innbruddstyv vil neppe være interessert i dine hjemmebrente disker. Men om du vil sikre dataene dine mot brann og det som verre er hjelper det ikke å lagre alt på samme sted. Det kan være en ide å putte sikkerhetskopiene i bankboksen eller la venner eller familie ta vare på en kopi.



På nettet

Den kanskje sikreste måten å lagre data på, er å betale for lagring hos en tjenesteleverandør på nettet. Noen, som Microsoft, Google og en rekke andre, tilbyr til og med gratis plass. Men når det er snakk om store mengder koster det penger.

For de fleste er det viktigst å lagre alle de digitale bildene på en sikker måte. Mange av selskapene som fremkaller digitale bilder tilbyr også gratis laging for kundene.

Problemet for de som fotograferer mye, er at opplastningshastigheten på de fleste private internettforbindelser er treg. Det er oftest asymmetriske forbindelser, derav A-en i ADSL. Det går fort å laste ned ,men når det er snakk om titalls GB til et eksternt datalager, ja da kan vi snakke om sirup.



Ny teknologi

Kanskje blir flashminne i form av kort og minnepinner alternative medier for sikkerhetslagring i fremtiden. Det trenger ikke ta så mange år slik som prisene faller. Den store utfordringen er likevel å få med seg alt som ligger på gamle formater. Siden PC-en var ny, har mange lagringsformater kommet og gått og det kan være vanskelig å få lest de gamle filene. Har du mange zip-disketter og en gammel leser med SCSI-grenesnitt, som var umåtelig populær bare for få år siden, så har du sannsynligvis en utfordring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.