FORUM

Det nyeste er ikke alltid det beste

Jeg har gjennom de siste 25-30 åra alltid vært tidlig ute og kjøpt nyeste teknologi, særlig innen forbrukerelektronikk og har betalt "prisen for dette" i form av ukurans. Jeg kan i fleng nevne: Hafler stereo, som det aldri ble noe av, Grundig kassettspiller med spesialkassett, som det aldri ble noe av, Philips 2000 video, hvor leiefilmarkedet forsvant i løpet av to-tre år og tomkassetter etter ca. fem-seks år, eller 100 Hz teknologi på TV med digitale artifakter som gjorde sportssendingene til en prøvelse. Jeg kan også nevne Friend PC i ca.1986 med egen programvare, som var ute av markedet året etter, og noe senere Astra satellittradio i MPG 1, som jeg kunne bruke i ca. ett år før det var slutt, og satellit TV med D2-Mac koding, dvs. teknologier som faktisk ble umoderne før de var blitt moderne.

Hva nå?
Den aller nyeste teknologien som f.eks komprimert DAB radio og særlig MP3 er ok for de som mer eller mindre gir blaffen i god lydkvalitet, da FM og CD er og blir overlegent i så måte. MP3 er ok til bærbart, men mange bruker nå hardkomprimert MP3 også til " husbruk". LCD flatskjermer til PC skal fortsatt kjempe hardt for å holde følge med en vanlig bilderørsskjerm, for ikke å snakke om mange storskjermer som nå selges i bøtter og spann uten å være klargjort for HDTV.
Jeg kunne nevne flere " nyvinninger" hvor fordelene mange ganger oppveies av ulempene. Som teknolog må jeg selvfølgelig være enig i mye av det som sies i lederen. Hvis ingen kjøper nytt, blir det jo ikke noen utvikling. Men, som ren forbruker har jeg delte meninger, bl.a fordi den nyeste teknologien ikke alltid er den beste for meg som forbruker.

Til slutt: Hvorfor folk ikke løper og kjøper nye europeiske biler med siste prisbelønte teknologi, men tar en Toyota i steden, kan jo ha noe å gjøre med det faktum at de japanske bilene bare går og går i år etter år, mens mange av de europeiske tekno-vidunderne ofte står og går mer enn bare går og går. Enhver som har hatt en nyere europeer med f.eks elektronisk hikke på verksted og betalt 8-10 tusenlapper for en sort boks med en realverdi på 250 kroner, skjønner fordelen med trauste riskokere med 3-5 års garanti. Som teknolog banner jeg sikkert litt i kjerka når jeg forstår at den vanlige forbruker ikke alltid hører på oss teknologer, heldigvis vil noen kanskje si?

Erik Steen

Les mer om: