OLJE OG GASS

Det norske om ny Sverdrup-vurdering: – Nå må alle bli hørt

Møtte departementet.

Dette er fordelingsforslaget Det norske ikke er fornøyd med.
Dette er fordelingsforslaget Det norske ikke er fornøyd med. Bilde: Kjersti Magnussen
NTB NTB NTB
5. mars 2015 - 09:02

Det norske oljeselskap nektet å godta eierfordelingen av Johan Sverdrup-feltet og krever nå at oljeminister Tord Lien (Frp) lytter til alle parter når fordelingen av verdiene skal fastsettes.

– Nå må alle bli hørt. Vi forventer at alle parter får muligheten til å legge fram sitt syn i en åpen og transparent prosess. Vi forutsetter at departementet legger faglige hensyn til grunn, og tar en uavhengig avgjørelse, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Det norske til Dagens Næringsliv.

Les også: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig

Møte

Sammen med representanter for de øvrige fire selskapene som eier Johan Sverdrup-feltet, møtte han onsdag i Olje- og energidepartementet for å diskutere striden om eierfordelingen med embetsverket i departementet. Hersvik var den eneste toppsjefen blant møtedeltakerne.

Hva som kom ut av møtet, er ikke kjent. Departementet har ikke villet kommentere innholdet i møtet.

Les også: Det norske oljeselskap nekter å godta Sverdrup-fordelingen

Aksepterte lavere andel

Det er imidlertid klart at Det norske nektet å godta flertallets fordeling av verdiene før fristen 13. februar. Departementet har siden sagt ja til å avgjøre eierfordelingen for å hindre utsettelse av utbyggingen av gigantfeltet som antas å kunne gi en samlet produksjonsinntekt på 1.350 milliarder kroner over 50 år.

Det er selskapene Statoil, Lundin Norway, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil som sitter på feltrettighetene. Også Petoro kjempet for å få en høyere andel i feltet enn de øvrige lisenspartnerne ønsket, men etter et møte med statsråden like før fristen for å levere planen for utbygging og drift av oljefeltet gikk ut, aksepterte Petoro en lavere eierandel.

Les flere nyheter om Johan Sverdrup.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.