IKT

Det norske IT-troll

Odd R. Valmot
19. mars 2003 - 08:00

Da Eirik Eng og Haavard Nord, som unge sivilarbeidere i 1990, så seg om etter et system som gjorde det mulig vise ultralydbilder på både PC-er, Mac-er og Unixmaskiner, fant de ingen ting som passet.

Og som unge entusiaster ofte gjør, utviklet de en egen løsning.

Vellykkede løsninger har en tendens til å gjødsle gründertanker, og i 1994 startet de to Trolltech.

Kongstanken var å lage verktøy for C++ utviklere som skulle gjøre det enklere å bygge både applikasjoner og grensesnitt for flere plattformer samtidig. Men de innså at de neppe ville klare å selge systemet over hele verden og satset på Internet som distribusjonskanal.

Revolusjonerende saker begge deler og nok til at SND heller ba dem skaffe seg skikkelig arbeid da de kom for å be om støtte til etableringen.

Heldigvis for det norske IT-miljøet fulgte de ikke rådet fra SND, men strammet livreima flere hakk og utviklet på harde livet, mens de samtidig levde av konsulentoppdrag.

- Vi var heldige som kom i kontakt med Frank Lillehagen og hans selskap Metis, forteller daglig leder i Trolltech, Eirik Eng. - De finansierte mye av utviklingsarbeidet vårt helt frem til 1999.

Den første versjonen av utviklingsverktøyet, som ble kalt Qt (Uttales som cute, eller søt) ble ferdig etter et år. I 1996 kom det første viktige salget da ESA i april fant verktøyet på nettet og tok det i bruk for å utvikle programvare til satellittsimulering.

Vekst

Siden det første salget har Trolltech vokst kraftig. I 1999 fikk de et oppdrag for Caldera som er en av de store Linuxdistributørene, og det gjorde at Qt ble med på de andre store distribusjonene også.

- Det var vi som virkelig fikk fart i grensesnittutviklingen på Linux, sier Eng.

- Selv om operativsystemet bare har fire til fem prosent av desktopmarkedet, ser vi at interessen nå stiger sterkt, og det har sikkert mye med Microsofts nye lisenspolitikk å gjøre.

Selv om over halvparten av Trolltechs kunder kjøper Qt for å utvikle for Windows, har de - i motsetning til konkurrentene - mulighet til enkelt å lage versjoner for Linux og andre plattformer.

Både Caldera og Borland har latt seg imponere av det norske IT-selskapet og har investert penger i det. Den internasjonale suksessen har gitt en kraftig vekst.

I 2000 vokste bedriften fra 11 til 44 ansatte. I dag er de 75 personer, og 49 jobber i Oslo. Med folk fra 15 ulike nasjoner er det internasjonale tilsnittet sterkt, og som i oljeindustrien er selskapsspråket engelsk.

I sommer ble også IBM kunde hos Trolltech. Selskapet skal utvikle en Linuxbasert programvarepakke for å hente data fra IBMs servere. Eng vil ikke si noe om kontraktens størrelse, men vi har grunn til å tro at den ligger et sted mellom 10 og 20 millioner dollar.

- En enormt god referanse, sier Eng.

PDA

Selv om det er Palm og PocketPC som leder markedet PDA-er, begynner Linux å gjøre seg gjeldene her også.

Trolltech er svært godt representert i dette markedet med sitt Linuxbaserte operativsystem Qtopia, som Sharp har satset på. Fordi Qtopia er basert på Qt er det svært enkelt å flytte applikasjoner.

Sharp forteller at det allerede er over tusen tilgjengelig på denne PDA-plattformen som først så dagens lys for et år siden.

Lite og multi

Trolltechs hovedprodukt er Qt. Produktet har to viktige egenskaper. For det første gjør det at utvikleren slipper å skrive så mye kode. Eksempelvis krever en liten programsnutt skrevet i Qt 61 kodelinjer.

Til sammenlikning bruker Microsofts MFC 164 kodelinjer og Motif for Unix 224 linjer.

For det andre kan jobben som gjøres i Qt brukes på alle plattformer, mens de andre verktøyene låser deg til en plattform.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.