KRAFT

Det koster å levere strøm

GAV NEGATIVE PRISER: Stor produksjon av vindkraft bidro til at energibransjen i Danmark måtte betale for å levere strøm i noen timer i julen. Dette er danske Horns Rev 2, verdens største havvindpark på 209 MW. Målet med negative priser er å få justert strømproduksjonen etter forbruket.
GAV NEGATIVE PRISER: Stor produksjon av vindkraft bidro til at energibransjen i Danmark måtte betale for å levere strøm i noen timer i julen. Dette er danske Horns Rev 2, verdens største havvindpark på 209 MW. Målet med negative priser er å få justert strømproduksjonen etter forbruket. Bilde: MEDVIND/BENT SOERENSEN
Kjetil Malkenes Hovland
7. jan. 2010 - 10:35

Like før jul ble det for første gang negative elpriser i Danmark, da prisen krøp så vidt under null kroner per kilowattime.

Enda verre ble det for strømprodusentene den 26. desember, da de måtte betale for å levere strøm.

I noen timer ble det produsert så mye strøm at Vest-Danmarks priser havnet på minus 89 øre per kilowattime.

Gode erfaringer

Totalt var det negative elpriser i åtte timer mellom 25. og 26. desember.

Årsaken var at elektrisitetsforbruket var lavt, samtidig som vindkraften gikk for fullt både i Vest-Danmark og i Tyskland. Lave temperaturer gjorde at kraftvarmeverkene måtte produsere for fullt for å gi nok fjernvarme, som er mye brukt til oppvarming av hus i Danmark. Disse verkene produserer både varme og elektrisitet.

Årsaken var at elektrisitetsforbruket var lavt, samtidig som vindkraften gikk for fullt både i Vest-Danmark og i Tyskland. Lave temperaturer gjorde at kraftvarmeverkene måtte produsere for fullt for å gi nok fjernvarme, som er mye brukt til oppvarming av hus i Danmark. Disse verkene produserer både varme og elektrisitet. DANSK VIND: Når vinden blåser som mest må andre strømprodusenter vike. Det er målet med de negative strømprisene som nå er innført i Danmark. MEDVIND/BENT SOERENSEN

Erfaringen med de negative prisene er gode, mener Energinet.dk, som tilsvarer norske Statnett.

– Forløpet indikerer at prinsippet om negative elpriser virker som det skal. Det virker bare ikke fullt ut ennå – det skjer først når det ikke lenger forekommer negative elpriser, sier markedsdirektør Lene Sonne i Energinet.dk til danske Ingeniøren.

10 kroner per kilowattime

Det er store svingninger i elprisen i Danmark. Den 17. desember nådde prisene i Øst-Danmark sitt høyeste nivå for året med hele 10,42 kroner per kilowattime. Dette varte i to timer, og årsaken var at kjernekraftverk i Sverige falt ut mens forbruket i Norden var høyt på grunn av kaldt vær.

Den gjennomsnittlige strømprisen i Vest-Danmark for desember på 27,5 øre per kilowattime, og i Øst-Danmark på 38,7 øre. Den høyere prisen i øst skyldes stort forbruk i Sverige og begrensninger i Øresunds-forbindelsene.

Det er ikke ofte strømprisene blir negative i Danmark. De siste syv årene har det bare skjedd fra en til 85 av årets 8760 timer.

– Dette er et virkemiddel som primært skal få store kraftverk og desentraliserte kraftvarmeverk til å senke produksjonen de få timene i året der sterk vind gir overskudd av elektrisitet i forhold til forbruket. Dermed blir negative elpriser et av mange virkemidler som skal fremme fornybar energi i Danmark, sier elmarkedssjef Nicolaj Nørgaard Petersen ved Energinet.dk i en pressemelding.

– Produsentene justerer produksjonen

Også elhandelsselskapet Scan Energi mener negative priser er en suksess.

– Hele den praktiske del fungerte fint, og IT- og avregningssystemene fulgte med. Siden de negative prisene kun varte i få timer og effekten var liten på grunn av moderat volum i julen, tar vi det som uttrykk for at produsentene er blitt mer oppmerksomme og tilrettelegger produksjonen etter forbruket, sier Michael Mikkelsen i Scan Energi ifølge Ingeniøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.