ENERGI

Det gjærer på Jæren

Hogstad komposteringsanlegg på Jæren har allerede vært i full prøvedrift siden november i fjor. Det er Norges største anlegg for kompostering av kildesortert, våtorganisk husholdningsavfall og hage- og parkavfall. Interkommunalt vann-, avløps- og renovasjonsverk (Ivar) er byggherre og driver anlegget.

Det er mulig å behandle inntil 28.000 tonn avfall årlig fra de ca 250.000 innbyggerne i regionen. Sluttregningen kom på 155 millioner kroner, inkludert ny atkomstløsning fra riksveien på 8 millioner kroner.

– I perioden fram til vi kan produsere et godkjent kompostprodukt av jevn kvalitet, vil vi være interessert i å finne samarbeidspartnere som ser muligheter i å bruke eller videreutvikle komposten, sier prosjektleder Kristian Ohr hos byggherren Ivar.

– Et lokalt landbruk som er mer enn selvforsynt med naturgjødsel, gjør at det må satses på andre markedsområder. Private hager, idrettsanlegg, gartnerier og grøntanlegg etterspør ugrasfrie, organiske jordforbedringsmidler, og har en viss betalingsvilje for gode produkter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.