OLJE OG GASS

– Det er to forskjellige kulturer i olje- og fastlands-industrien

Norsk Industri-sjef mener oljeindustrien ikke takler svingningene godt nok.

Oljeprisen har falt dramatisk de siste ukene. Samtidig kutter flere av leverandørene flere tusen ansatte. Nå vil LO, Norsk Industri, Norsk olje og gass og Norges Rederiforbund møte regjeringen for å diskutere problemene.
Oljeprisen har falt dramatisk de siste ukene. Samtidig kutter flere av leverandørene flere tusen ansatte. Nå vil LO, Norsk Industri, Norsk olje og gass og Norges Rederiforbund møte regjeringen for å diskutere problemene. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
17. okt. 2014 - 14:50

I dag møttes styreleder Tor Arnesen i Norsk olje og gass, LO-leder Gerd Kristiansen, Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen og Norges Rederiforbunds leder Sturla Henriksen fra Konkraft for å diskutere de pågående problemene i oljeindustrien.

De fire representantene etterlyser et møte med regjeringen, der de vil drøfte hvordan de skal møte utfordringene i oljeindustrien som de siste ukene har manifestert seg i en dramatisk fallende oljepris og masseoppsigelser.

I tillegg synker investeringene: I år blir det etter sigende investert 227 milliarder kroner på norsk sokkel. Investeringsanslaget for neste år er 185 milliarder kroner.

Les også: – Det er i det hele tatt vanskelig å lese ut noen klar oljepolitikk

Vil endre regler

For å møte noen av utfordringene vil Konkraft gjøre flere ting, blant annet reversere endringen i permitteringsregelverket. Dagens regelverk, mener de, fører til at selskapene heller velger å si opp ansatte enn å permittere dem.

De vil også at myndighetene hjelper til med å standardisere og forenkle krav, prosedyrer og dokumentasjon i industrien – og samtidig er med på å bidra til at flere unge velger å utdanne seg innenfor sektoren.

LO-leder Kristiansen sier det er viktig å ha dette møtet så fort som mulig.

– Vi vil ha et møte med regjeringen for å belyse situasjonen skikkelig. Utfordringen er større enn det som kommer fram i det offentlige rom, og det er viktig at vi belyser dette overfor myndighetene, sier hun.

Oljeindustrien som en 18-åring

Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen sender likevel et stikk i retning oljeindustrien, slik LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen gjorde i går da han sa til Teknisk Ukeblad at oljenæringen oppfører seg som en 18-åring som nettopp har fått lappen.

– Det er bånn gass eller full brems, sa Gabrielsen.

Les også: 40 prosent av Norges oppdagede olje kan ikke tas opp

Ikke akkurat god stemning for Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen, som de siste ukene har sett at flere av hans bedrifter har kuttet flere tusen ansatte. Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund til høyre.
Ikke akkurat god stemning for Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen, som de siste ukene har sett at flere av hans bedrifter har kuttet flere tusen ansatte. Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund til høyre.

Forskjellig kultur

Lier-Hansen er dog noe mindre spissformulert.

– I fastlandsindustrien har man kostnadsforbedringer hver dag, i denne næringen har man ikke gjort det samme, sier han til Teknisk Ukeblad.

Jeg tror det er to forskjellige kulturer når det gjelder oljeindustrien og fastlandsindustrien. Store deler av fastlandsindustrien, som prosessindustrien, ser på kostnads- og produktivitetsutvikling hver dag. De kan ikke overleve uten å gjøre det. Olje- og gassindustrien er mye mer syklisk. Man kan ha enorme inntekter når oljeprisene er høye, for så å slite når prisene går ned. Dette har skapt en annen kultur der man ikke har samme fokus på å drive kostnadseffektivitetsprosesser hele tiden, sier han.

– Har ikke oljeindustrien vært god nok?

Det er karaktertrekk med den industrien som har vært vanskelig å håndtere. Nå er alle enige om at vi skal sette oss ned sammen og prøve å gjøre grep som demper disse svingningene framover. Det er noe med denne næringen som er feil når man får så store utslag, sier han.

Har vært gode

Har vært godeStyreleder Tor Arnesen i Norsk olje og gass er enig med Stein Lier-Hansen er i at oljeindustrien kan gjøre mer for å hindre at svingningene i industrien er så store. Peder Qvale

Styreleder Tor Arnesen i Norsk olje og gass, som også er administrerende direktør i Norske Shell, tar kritikken til seg – men mener oljeindustrien har gjort mange grep allerede.

– Vi har mange gode eksempler i oljeindustrien på at vi omstiller oss. Vi har demonstrert det før, og vi fortsetter å demonstrere det. Vi driver kontinuerlig forbedringsarbeid, men kanskje vi kan gjøre enda mer. Sånn sett tar vi utfordringen som kommer fra Stein Lier-Hansen. Men vi gjør allerede mye, og det er det viktig å gi bransjen kreditt for, sier han.

– Det har vært usedvanlig høyt tempo i flere år og nå ser vi en korreksjon. Nå vil vi ha et møte med regjeringen. Vi syns myndighetene skal være med i dialogen når det gjelder hvilke grep vi totalt sett skal ta, sier han.

Les også:

Statoil-sjef: – Jeg ser et lyst bilde fremover

Disse tjener best av teknologitoppene

– Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.