NYHETSBREV

Det er mye å hente – med automatisering

Mange norske industribedrifter er godt posisjonert i sine markeder og leverer gode resultater, i knallhard konkurranse med bedrifter fra lavkostland. Andre lever på grensen til nedleggelse eller utflagging. Hos de sistnevnte ligger ofte store muligheter til forbedring.

Integra bruker Peer Gynt til å illustrere hvordan industriledere ikke bør oppføre seg. Her representert ved Gålåvatnet med Frank Kjosås som Dovregubben og Mads Ousdal som Peer Gynt. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto
Integra bruker Peer Gynt til å illustrere hvordan industriledere ikke bør oppføre seg. Her representert ved Gålåvatnet med Frank Kjosås som Dovregubben og Mads Ousdal som Peer Gynt. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto Bilde: Møller, Mimsy
5. nov. 2014 - 07:00

Vi lever i et land – Askeladdens land – hvor evnen til å overleve er stor. Hva vi stundom mangler er tilstrekkelig nysgjerrighet og iver i tider hvor mye går bra.

Peer Gynt bør tones ned

Det går bra for tiden. Etter årevis med formaninger om at slik vil det ikke kunne fortsette har flere begynt å tvile – det ser ut til å fortsette «evig». Imidlertid, vi bør absolutt tone ned Peer Gynt-personligheten i oss - han som er seg selv nok – som kan alt – som vet alt men som ikke gikk på NTNU. Han opplevde stor suksess i mange år men avsluttet livet fattig og ensom.

Likevel, erkjennelsen av viktigheten av en bærekraftig industri med stor konkurranseevne er sikkert intakt - at bærekraftig industri må underlegges kontinuerlig forbedring og noen ganger større innovasjonssprang.

Lære av andre

Hva kan så den industrien som ligger i grenselandet foreta seg for å bedre sin posisjon? De kan blant annet lære av de beste.

De beste benytter en god del tid på å lære av andre – de har innsett at konkurranse er av det gode. Det lønner seg dårlig å være selvgod eller for tilfreds - de søker kontakt med innovasjonsmiljøer for å bli inspirert og for og bli tilført ny viten. De ber om hjelp til å få utviklet sine ideer.

Les om: Foretrekker ansatte uten relevant utdanning

Møteplasser

Å utvikle møteplasser, internasjonale så vel som nasjonale og regionale i vårt langstrakte land, har mye for seg. Møteplasser som gir industriens ulike bransjer, deres teknologi leverandører og systemintegratorer anledning til sammen å utvikle ideer og konkrete løsninger på industriens produksjonstekniske utfordringer – tekniske løsninger som bidrar til økt konkurransekraft. Vi har tidligere lest og hørt at Espen Askeladd studerer på NTNU for å lære mer om hvordan han kan bidra til mer utvikling og nyskapning.

Oppfordringen til norsk industri er dermed enkel – ta kontakt med din lokale Espen med fagkunnskap i teknisk kybernetikk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.