– Det eneste sikre med Russland er at alt er usikkert

Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling om Statoils avtale med Rosneft.

– Det eneste sikre med Russland er at alt er usikkert
Kart over samarvbeidslisensene mellom Rosneft og Statoil i russisk sektor av Arktis. Bilde: Statoil

Denne uken ble det kjent at Statoil har inngått en avtale med Rosneft om felles leteaktiviteter i umodent område på russisk sokkel.

Meling sier til Teknisk Ukeblad at avtalen er risikofylt, men riktig.

Kan være risikabelt

– Historikken viser at eksponering i Russland kan være ytterst risikabelt og kanskje er et uttrykk som "det eneste sikre med Russland er at alt er usikkert" vil være beskrivende for rammebetingelsene i vårt naboland, sier Meling.

Hun påpeker at dersom Statoil også lykkes i tilrettelegging rundt avtalen med Gazprom om Sthokman, vil dette medføre en ytterligere eksponering.

Les også: Russerne vil inn i norsk olje

– Alt avhenger av Sjtokman 

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/181669

Gratulerer Statoil

– Likevel vil jeg gratulere Statoil med avtaleinngåelsen. Hvorfor eksponerer selskapet seg for denne type risiko? Jo, selvfølgelig fordi ressursgrunnlaget og inntjeningsgrunnlaget er så potensielt stort. Statoil er et viktig selskap for Norge, og Høyre ønsker at Statoil skal vokse. Ikke minst har selskapet gode forutsetninger for å utnytte de mulighetene som ligger i arktiske områder med tanke på selskapets kompetansebase, sier høyrepolitikeren.

Unaturlig å ikke samarbeide

Meling mener det ville vært unaturlig om Statoil ikke benyttet seg av det mulighetsbildet som ligger i et samarbeid med vårt naboland i nord.

– Det er viktig å møte denne type risikoeksponering med tiltak på mange fronter, og jeg går ut i fra at selskapets styre og ledelse har en klar strategi for dette.  I møte med russiske rammebetingelser nytter det ikke å være naiv, og jeg regner med at Statoil også er opptatt av å sørge for at verdier bringes "hjem" slik at den til enhver tid løpende risikosituasjonen er akseptabel, sier Meling.

Gjensidig avhengighet

Som en del av avtalen er det også lagt opp til at Rosneft skal kunne sikre seg andeler i utvalgte Statoil-prosjekter på norsk sokkel. Meling mener det er bra at det legges opp til en gjensidig avhengighet. 

– Alle tiltak som kan styrke denne avhengigheten positiv, enten det dreier seg om samarbeid om infrastruktur, forskning eller leverandørutvikling.

Les også: Risikabel megaavtale med russisk oljegigant

Ønsker norsk deltakelse i Russland

Rosneft bryter med BP