IT

– Det e itjno som kjæm tå sæ sjøl

ARBEID: Fornyingsminister Rigmor Aasrud legger ikke skjul på at offentlig sektor har mye hardt arbeid i vente fremover.
ARBEID: Fornyingsminister Rigmor Aasrud legger ikke skjul på at offentlig sektor har mye hardt arbeid i vente fremover. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
27. okt. 2010 - 10:16

– Offentlig sektor trenger innovasjon, og vi må klare å bruke nye ideer på nyttige måter, var budskapet fra fornyingsminister Rigmor Aasrud da hun åpnet Norsk konferanse for it i offentlig sektor, Nokios, i Trondheim torsdag formiddag.



Tenke nytt

Og det går seg ikke til av seg selv, understreket hun, inspirert av Vømmøl-gutta:

– Det e itjno som kjæm tå sæ sjøl. Innovasjon i offentlig sektor betyr at vi jevnt og trutt må skape og tenke nytt, påpekte hun onsdag morgen.



Kvalitet

Nokios arrangeres av NTNU og Difi.

Hensikten er å ta fatt i kvaliteten i offentlige it-prosjekter.

Stat og kommune investerer store beløp i ulike utviklingsprosjekter innen modernisering og it, der målet er å skape en mer åpen, inkluderende og samhandlende offentlig sektor som forvalter skattepengene effektivt.

Men er det faktisk tilfelle?

Gjennom utveksling av politiske synspunkter, erfaringer og nye tekniske muligheter prøver deltakerne å bevege seg noen skritt i riktig retning.



Gjenbruk

I år er det fokus på blant annet gjenbruk av offentlige data, og kilderegsterert data.norge.no ble åpnet i betautgave tirsdag.

Samarbeid med kommunal sektor er en annen utfordring, samt samhandlingsreformen.



Rekord

Rundt 330 hoder er samlet i den tidligere hovedstaden, og det er en økning på ti prosent fra i fjor.



Varsom

På den biten har utviklingen gått i riktig retning, men prosjektleder Ragna Ann Berge ved NTNU er varsom med å slå fast at Nokios fører til mer vellykkede it-prosjekter.

– Det vil være for egosentrisk å påstå at Nokios som sådan har hatt en konkret betydning for suksessraten i offentlige it-prosjekter på så kort tid etter starten av konferansen. Utenforstående får vurdere om de mener en slik konferanse bidrar positivt eller ikke, men at deltagerantallet øker år for år tyder på at den bedømmes til å gi et positivt bidrag. Nokios har ikke minst bidratt til å skape gode koblinger mellom statlig og kommunale it-prosjekter, det er få andre møteplasser for alle forvaltningsnivåer møtes, sier Berge til Teknisk Ukeblad.



Utbytte

Hun våger seg på ett konkret utbytte så langt, men det er til gjengjeld ganske grunnleggende.

– Nokios har satt søkelyset på viktige saker, som for eksempel å skape en enhetlig offentlig arkitektur for IKT.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.