BYGG

– Det bygges for få kjøpesentre

Joachim Seehusen
11. mai 2007 - 15:14

Prisveksten på byggevarer er den eneste mørke skyen Senneset ser i de kommende årene.

Kostnadene må ned. Senneset pekte på at nå var byggeaktiviteten i Spania på vei nedover, og at det på sikt kan bidra til å bremse prisveksten på byggevarer.

Jubileumsforedrag

Senneset sa dette under et foredrag under 100-årsjubileet til Melbye Skandinavia. Jubilanten markerte dagen med en konferanse sammen med Betonmast i Oslo.

Under sitt foredrag om markedstrender, tegnet Senneset et bilde av en byggenæring med en lys fremtid foran seg.

– Befolkningen øker med om lag 40.000 personer hvert år, stadig flere flytter til sentrale strøk og opp mot 20.000 boliger blir stående tomme. Samtidig blir det færre storfamilier og flere enslige. Det er rett og slett et stort behov for flere boliger.

Fortsatt prisvekst

– Veksten i etterspørselen er 5 - 10.000 boliger per år. Totalt er det et behov for 40 - 45.000 nye boliger hvert år. Prognosene viser at det blir bygget 10.000 færre. Det fører til prisvekst, dette er ingen boble.

Senneset pekte på at i de to siste årene boligprisene steget over hele året. Normalt er at de flater ut og faller litt på høsten, for så å stige igjen i januar. – Vi tor at normalsituasjonen vil komme tilbake, da gleder jeg meg til å se avisoverskiftene om boblen som sprekker, sa sjeføkonomen.

Næringsbygg

På vegne av Prognosesenteret gikk Senneset langt i nærmest å love glitrende tider i overskuelig fremtid. Behovet for næringsbygg er også stort, og det blir bygget alt for få kjøpesentre, hevdet han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Skulle byggekativiteten likevel gå ned vil behovet for offentlige bygg være redningen.

– Det er et stort etterlsep i vedlikehold av offentlige bygg, spesielt skoler. Regjeringen har bevilget to milliarder kroner til å dekke renteutgiftene til de kommunene som må ta opp lån for å utføre renoveringer av eldre skolebygg.

– Konklusjonen er at vi bygger for lite, fastslo Senneset overfor en lydhør forsamling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.