ENERGI

Det blåser mot Bjugn

5. sep. 2001 - 11:11

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt driftsselskapet Viva AS konsesjon til å etablere en teststasjon med tre vindturbiner på det tidligere industriområdet. NVE har i tillegg gitt tilsagn om ti millioner kroner i investeringsstøtte til infrastruktur og teststasjon og måleutstyr.

Den første turbininstallasjon blir en prototyp på en 2,5 MW offshoreturbin fra den tysk/danske produsenten Nordex. Dette blir den største offshoreturbinen i verden, og bare Scanwind med sin 3 MW-turbin er større på land.

Etter planen skal byggingen av infrastrukturen og selve teststasjonen påbegynnes i høst, og i april kan Nordex-turbinen begynne å snurre.

Scanwind har for øvrig opsjon på den andre testinstallasjonen. De har imidlertid ikke finansieringen klar ennå, men regner med en avklaring i løpet av høsten.

De to turbinene får en samlet installert effekt på 5,5 MW og en samlet årsproduksjon p årundt 15 GWh, hvilket gjør Valsneset til den største vindkraftprodusenten hittil i Norge. Kraften fra vindturbinene kan dekke behovet til om lag halvparten av boligene i Bjugn kommune.

Den tredje planlagte vindturbinen blir en liten 50 kW-turbin, der Sintef Energiforskning (Sefas), Institutt for energiteknikk (IFE) og NTNU kan drive grunnforskning og teste utstyr og systemer. De tre nevnte er for øvrig eiere av Viva, sammen med Campus Kjeller AS og Valsneset Energi- og Industriselskap AS.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.