INDUSTRI

Det begynte med noen skriblerier etter en fest. Nå har Aalberg Audio kontrakt med de største i musikkbransjen

Trådløs gitarrevolusjon ved hjelp av NTNU.

Made in Trondheim:  Aalberg Audio bygger produktene sine helt selv fra dette rommet på Dora i Trondheim. Fra venstre mot høyre: Rune Aalberg Alstad , Torkild Indstøy og Aleksander Torstensen.
Made in Trondheim: Aalberg Audio bygger produktene sine helt selv fra dette rommet på Dora i Trondheim. Fra venstre mot høyre: Rune Aalberg Alstad , Torkild Indstøy og Aleksander Torstensen. Bilde: Havard Zeiner
Håvard ZeinerJournalist
20. feb. 2016 - 08:00

TRONDHEIM: Ideen var enkel. Å lage noe som kan gjøre gitarister mer fleksible på scenen. Gründer og produktutvikler, Rune Aalberg Alstad, har grunn til å være stolt over ideen han lanserte for fem år siden.

Med en fjernkontroll kan han nå styre de ulike effektpedalene som en gitarist bruker under spilling.

Planen var å ta med ideen til en etablert produsent av musikkutstyr.

Så fikk han høre at det kanskje var bedre å satse selv. Som sagt, så gjort. Snart var både etablerertilskudd og forretningsplan på plass.

I dag er produktet ute i butikkhyllene.

100 gitarister har deltatt

En av dem som setter pris på nettopp det er gitarist i Åge Aleksandersens Sambandet, Skjalg Raaen. Han er én av over 100 gitarister som har vært med på utviklingsløpet.

– Dette er artig. Selv for en som er allergisk mot elektroniske musikkhjelpemidler, sier Raaen.

Han demonstrerer systemet på den lille scenen Aalberg Audio har rigget i de beskjedne kontorlokalene på Dora i Trondheim. En liten svart fjernkontroll med blåtannteknologi styrer effektpedalene på gulvet.

Aalberg Audio AS

  • Utvikler effektpedaler med tilhørende fjernkontroll.
  • Ideen ble lansert i 2010, aksje­selskapet ble startet høsten 2013.
  • Selskapet både utvikler og produserer teknologien i Trondheim.
  • Chipen i effektpedalene er utviklet av Nordic Semiconductor, som i likhet med Aalberg Audio har sitt utspring fra Entreprenørskolen på NTNU.
  • Sintef har bistått med utviklingen av antenneteknologien.

Sambandet-gitaristen sier produktet ikke kan gjøre han til en bedre gitarist, men at han med dette utstyret kan skape et mer kreativt uttrykk på scenen.

– Så slipper jeg også kondisjonstreningen det er å løpe fram og tilbake til effektpedalene, sier han og ler.

Selv om oppfinnelsen nettopp har nådd butikkhyllene, er den første prototypen allerede på plass i Norges nasjonale museum for populærmusikk, Rockheim i Trondheim. Selv om mye er likt på den første og siste prototypen, var den første utgaven betydelig større og tyngre enn dagens utgave.

Teknisk ansvarlig i Aalberg Audio, Torkild Indstøy, sier den første utgaven lå i en liten koffert.

– Jeg kalte den tanksen, sier han.

I dag jobber selskapet med sin sjette prototype, og produktserien består av fire effektpedaler. Alle kan naturlig nok kobles sammen for å skape det lydbildet gitaristen ønsker.

Startet på NTNU

NTNU og entreprenørskolen står sentralt i utviklingen av produktet. Rune Aalberg Alstad har selv en mastergrad i musikkteknologi fra NTNU.

Her fikk Alstad kontakt med Torkild Indstøy, som nå er teknisk ansvarlig. Aleksander Torstensen, som i dag er daglig leder, traff Alstad på en samling som kobler entreprenører med studenter.

Fjernkontrollen: Denne lille kontrolleren kommuniserer trådløst med effektpedalene. Slik blir gitaristen langt mer fleksibel på scenen. <i>Foto: Havard Zeiner</i>
Fjernkontrollen: Denne lille kontrolleren kommuniserer trådløst med effektpedalene. Slik blir gitaristen langt mer fleksibel på scenen. Foto: Havard Zeiner

– Vi fant raskt tonen, sier Torstensen.

Trioen sier den gode støtten fra NTNU har vært essensiell. Her ble de presentert for et aktuelt marked og fikk kontakt med personer som kunne bringe produktet videre.

– Uten NTNU hadde vi nok ikke fått realisert ideen, sier de tre.

Selv om produktet i dag har blitt en suksess, har utviklingen av produktet ikke bare vært en dans på roser. Det har vært perioder med mye usikkerhet og nattarbeid. Ikke før i fjor ble det tatt ut lønn i selskapet.

– Det er knallhardt å starte en bedrift uten lønn, sier Torstensen.

Etableringstilskuddet fra Innovasjon Norge kom derfor godt med.

– Det var helt avgjørende for oss, sier han.

Det var våren 2015 det store gjennombruddet kom. Da ringte selskapet KMC Music, som er den største distributøren av musikkutstyr i USA. Selskapet ville gjerne ha et møte.

– De syntes produktet vi hadde var superspennende, sier Torstensen.

Møtet gikk bra, og samme kveld tikket det inn en e-post fra selskapets produktsjef. Han bekreftet at dette var noe de gjerne ville se nærmere på. For å gjøre en lang historie kort, bestilte KMC Music 300 effektpedaler. Disse ble sendt fra Aalberg Audio i oktober i fjor.

– Hele 40 prosent av musikkmarkedet i verden er i USA, sier Aleksander Torstensen.

Alt gjøres i Trondheim

Det trondheimsbaserte selskapet har ingen fabrikk i Kina som produserer elektronikken. De setter sammen alt selv i Trondheim. Det eneste som bestilles ferdig er kretskortene. Hvert eneste produkt blir også nøye testet før de pakkes ned i eskene.

– Vi er stolte over å ha et norsk flagg på esken. Det er ikke mange elektroniske produkter som er satt sammen i Norge, sier Alstad.

Samarbeidspartnerne til Aalberg Audio er også norske. Chipen er utviklet av Nordic Semiconductor, som også springer ut fra NTNU-miljøet. I tillegg har Sintef bidratt i utviklingen av antenneteknologien.

Produktrekken: Fire effektpedaler sørger for at gitaristen finner sitt lydbilde. Bak pedalene ses fjernkontrollen. <i>Foto: Havard Zeiner</i>
Produktrekken: Fire effektpedaler sørger for at gitaristen finner sitt lydbilde. Bak pedalene ses fjernkontrollen. Foto: Havard Zeiner

 

Fikk nye kontakter på messe

Aalberg Audio sier 2016 blir et skjebneår. Om veksten skal fortsette, må det produseres mer, samtidig som en investor må inn.

Patentet er nettopp godkjent, og en app ble lansert rett før jul i fjor.

Det gjør selskapet enda bedre rustet for konkurranse. Men som teknisk ansvarlig Torkild Indstøy sier:

– Alt blir kopiert, så da gjelder det å være best.

I slutten av januar var de på NAMM-messen (The National Association of Music Merchants) i California. Aleksander Torstensen sier de på messen fikk doblet antall distributører.

– Dette betyr ekspansjon i Nord-Amerika, Europa og Asia, sier han.

Torstensen sier også at produktene fra Aalberg Audio snart blir å finne i USAs største instrumentkjede, Guitar Center.

– Det var stor interesse for produktet vårt, og verdenskjente Eagles of Death Metal fikk med seg en effektpedal til å bruke på sin neste turne, sier Torstensen. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.