OLJE OG GASS

Desperat Obama ber Hollywood om hjelp

REDNINGSMANN: Obama-administrasjonen tror at filmregissør James Cameron kan finne løsningen på oljekatastrofen i Den mexicanske golfen.
REDNINGSMANN: Obama-administrasjonen tror at filmregissør James Cameron kan finne løsningen på oljekatastrofen i Den mexicanske golfen. Bilde: JO YONG-HAK
Anders J. Steensen
2. juni 2010 - 12:40

Ifølge Houston Chronicle er Hollywood nå blitt engasjert i arbeidet med å finne løsninger på problemet. De skriver at filmregissør James Cameron, kjent fra filmer som Avatar og Titanic, er blitt spurt om å være med i et ekspertpanel som skal prøve å finne ut metoder for å stanse utblåsningen.

Begrunnelsen for valget av James Cameron er hans erfaring med undervannsfotografering og bruk av ROV-er, fjernstyrte ubåter. (Cameron er også navnet på leverandøren av sikkerhetsventilen som feilet).

Les mer om oljekatastrofen på våre temasider.

Stoppet BP-initiativ

Obama-administrasjonen planlegger å sette militære inn i ledelsen av arbeidet for å stanse utblåsingen. Kilder forteller til Teknisk Ukeblad at BP har bedt internasjonale forskningsinstitusjoner om hjelp til å sette sammen et team for å komme opp med ideer for å stanse eller minske omfanget av skadene ved utblåsingen. Her fikk BP avslag fra amerikanske myndigheter som sa at dette skal de amerikanske myndighetene styre.

MANGE DELTAR: Rundt 1600 fartøyer er involvert i opprenskingarbeidet og i forsøkene på å stanse selve utblåsningen. Det er lagt ut ca. 660 kilometer med oljelenser og det er samlet opp 321 000 fat med oljeholdig væske. Petty Officer 3rd Class Ann Mari

160 millioner dagen

Hittil er krav om erstatning og løpende kostnader rundt oljekatastrofen i Den mexicanske golfen nådd rundt en milliard dollar. BP sier i en pressemelding at det er for tidlig å si noe om de totale kostnadene rundt oljeutslippet. Dette betyr at hver neste dag koster BP rundt 160 millioner kroner til erstatninger og løpende utgifter.

Hittil er det levert inn rundt 30 000 krav om erstatning, og ca. 15 000 krav er hittil dekket til en verdi av rundt 250 millioner kroner.

Går som planlagt

Arbeidsforberedelsene for å få montert LMRP, Lower Mariner Riser Package, fortsetter som planlagt. Dette arbeidet innebærer å kutte det ødelagte stigerøret like over toppen av den ødelagte sikkerhetsventilen (BOP). Så settes den ned en flens som tres over den gjenværende rørstussen. Denne flensen har en gummipakning som skal tette mot sjøen.

Når denne enheten er på plass så føres olje og gasstrømmen opp til boreskipet Deepsea Enterprise for å prosesseres og lagres der.

Kan øke utslippet

For å gjennomføre denne operasjonen vil forurensingen fra den løpske oljebrønnen stige. Årsaken er at det sugerøret som i dag står i det ødelagte stigerøret ikke lenger vil være i funksjon. Hittil samles det ca. 2000 fat olje hver dag gjennom dette sugerøret. Denne oljen vil dersom forsøket mislykkes, strømme ut i havet.

Dette er en meget vanskelig operasjon. Trykket og mengden olje og gass som strømmer ut fra brønnen er stort. Det kan sammenlignes med å prøve å sette på en munnstykke på høytrykksspyleren mens den pumper vann for fullt.

Eneste saliggjørende

BP sier at det er sjanse for at operasjonen ikke går som planlagt. Da gjenstår kun den opprinnelige planen, som er å bore avlastningsbrønner. Dette arbeidet startet henholdsvis 2. mai og 16. mai. Brønn en er boret til ca. 12 500 fot eller 3700 meter, mens brønn to er boret til rundt 9000 fot eller 2750 meter. Brønnene er klare i august.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.